1. Home
  2. PVV'ers hebben geen moeite met samenwerking Le Pen

PVV'ers hebben geen moeite met samenwerking Le Pen

Geen categorie09 dec 2013, 10:15
In tegenstelling tot de meeste Nederlandse media zien de PVV-stemmers de Franse dame best zitten.
Dit weekeinde berichtte Nieuwsuur dat een aantal PVV'ers "moeite" heeft met de samenwerking met het Franse Front national. Geert Wilders wil volgend jaar gezamenlijk met de Franse nationalisten optrekken in de verkiezingen voor het Europese Parlement. Marine Le Pen heeft van het Front een redelijk gangbare volkspartij gemaakt, maar de schaduw van haar anti-semitische vader hangt nog altijd over de beweging heen. Het Front is al lang niet meer extreem-rechts. Sterker, de partij verzet zich vandaag de dag tegen de globalisering en is op economisch vlak eerder links. Ook wat dat betreft zijn er overeenkomsten met de PVV, een partij die zich verzet tegen open grenzen, bezuinigingen op de gezondsheidszorg en verzette tegen verhoging van de pensioenleeftijd. Toch blijft het voor tegenstanders van beide makkelijk de partijen weg te zetten als extremistisch.
Dat is wat Nieuwsuur zaterdagavond deed. Het Front national werd niet alleen als een van oorsprong anti-semitische, maar ook racistische partij omschreven. De derde 'pijler' is volgens het actualiteitenprogramma nationalisme, waardoor de indruk werd gewekt dat dat even erg is als de voorgenoemde twee.
Vanzelfsprekend hebben PVV'ers dan "moeite" met de voorgestelde samenwerking. Hoewel? Welke PVV'ers precies? Enkele huidige PVV'ers wilden alleen anoniem met Nieuwsuur spreken, slechts een uitte daadwerkelijk twijfel over een verbond en daarnaast interviewde het programma oud-PVV'ers als Hero Brinkman en Wim Kortenoeven. Die spreken toch niet meer voor de PVV? Zij zijn uit de fractie gezet of gestapt.
De gemiddelde PVV'er ziet het probleem niet. Uit een peiling van EenVandaag bleek vorige maand dan 72 procent van de PVV-kiezers de samenwerking met het Front national wil aangaan. Slechts 9 procent was resoluut tegen.
In de peilingen van Maurice de Hond staat de PVV ook stabiel op 29 zetels. Als de PVV-achterban zo'n moeite had Le Pen, zou je verwachten dat Wilders virtuele zetels verliest. Dat is niet het geval. De meeste PVV'ers lijken er hun schouders over op te halen.
Toch wordt het 'nieuws' dat de PVV moeite heeft met de samenwerking overgenomen door persbureau Novum en dat wordt dan weer klakkeloos overschreven door andere media. Pownews geeft er nog een draai aan door te beweren dat PVV'ers Le Pen "te rechts" vinden. Waar nog een dubieuze veronderstelling achter schuil gaat, want Pownews legt niet uit hoe en waarom Le Pen precies 'rechts' is. Vinden de PVV'ers dat ze te rabiaat staat in het integratiedebat? Nou, nee. Uit dezelfde EenVandaag-peiling van november blijkt dat 72 procent van de PVV-stemmers net als haar vindt dat religieuze symbolen niet in de openbare ruimte thuishoren. Weg met de sluier! Le Pen staat zelfs iets milder in het Islamdebat dan Wilders en wordt in eigen land opgeroepen samenwerking met die 'radicale' Nederlander te schuwen.
In werkelijkheid zijn de meeste PVV'ers eerder enthousiast over samenwerking met de Franse collega's. Veel journalisten begrijpen dat allicht niet, maar dat geeft hen geen excuus om de feiten te verdraaien en te doen alsof het tegenovergestelde het geval is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten