De grote schoonmaak is begonnen bij de PvdA, maar wat er onder al die viezigheid vandaan komt is niet best.
De kans dat ik PvdA zou stemmen is 0,0 procent. Dat zal nooit veranderen. Wat er ook gebeurt. Dat geldt voor miljoenen Nederlanders, nu meer dan ooit. Daar zijn verschillende redenen voor: PvdA'ers worden gedreven door afgunst (veel geld verdienen is slecht), cultuurrelativisme (onze cultuur is stom, andere culturen moeten we juist respecteren) en een heilig geloof in de Europese Unie (de EU als een socialistische herverdelingsmachine).
En dan is er nog de zuurgraad, waar Wouter Bos jaren geleden al over sprak. Met PvdA'ers valt niet samen te werken, vraag het maar aan de ministers uit het kabinet-Balkenende IV, of aan wie dan ook. Zelfs PvdA'ers onderling kunnen niet met elkaar door één deur. Hoe ging de quote van Bos ook alweer? "Zet drie PvdA'ers bij elkaar in een kamer en je moet een milieuvergunning aanvragen voor de zuurgraad".
Twee recente voorbeelden van de toenemende zuurgraad als een paar PvdA'ers samenkomen: Adri Duivesteijn zegt deze week doodleuk in het linksekerkblaadje Vrij Nederland dat hij niet kan opschieten met partijleider Diederik Samsom. Europarlementariër Judith Merkies en partijvoorzitter Hans Spekman gingen laatst nog rollend over straat vanwege onenigheden over al dan niet toegestane declaraties. En zo kan ik nog uren doorgaan.
Sociaal-democraten kunnen gewoon niet fatsoenlijk met elkaar omgaan. Altijd is er sprake van rancune, woede en ja, jaloezie steekt regelmatig de kop op. De PvdA stuurt iedere zittende PvdA-europarlementariër de laan uit (Merkies is zelfs al weggestuurd uit de fractie) om ze stuk voor stuk te vervangen met 'frisse' gezichten. Vandaag presenteert de partij de (concept)kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen. Een paar namen zijn al bekend. Paul Tang staat op nummer 1, en voormalig FNV-zwaargewicht Agnes Jongerius staat op 2.
Jongerius was voorzitter van de FNV van 2005 tot 2012. Momenteel is ze parttime onderzoeker bij de Universiteit Utrecht. Eind vorig jaar deed haar naam de ronde als kandidaat voor het burgemeesterschap in Utrecht. VVD'er Jan van Zanen kreeg uiteindelijk die post.
Eerder werd Jongerius al gevraagd voor het Europees Parlement, en ze wilde dus ook burgemeester worden van Utrecht. Jongerius is een typisch product van de PvdA-baantjesmachine. Ze verdedigde eerst de belangen van de PvdA als vakbondsbestuurder bij de FNV, en daar wordt ze nu rijkelijk voor beloond door diezelfde PvdA. Ze mag straks een zeteltje warm houden in het Europees Parlement als bedankje voor bewezen diensten. Nou ja, niet als het aan mij en al die andere miljoenen kiezers ligt.