Volgens de Politieke Barometer van peilingbureau Synovate is het grote onzin dat de recente chaos bij de PVV de partij op geen enkele manier zou deren. Als er vandaag verkiezingen gehouden zouden worden zou de club van Wilders namelijk 25 zetels in de wacht slepen. Hoewel dat natuurlijk nog altijd een stijging van één zetel is ten opzichte van de uitslag in juni, is de vergelijking met de peiling van twee weken geleden minder positief: toen stond de PVV namelijk nog op 30 virtuele zetels.
De VVD lijkt het meest te profiteren van het verlies van de PVV en wint drie zetels ten opzichte van twee weken geleden. De partij van premier Mark Rutte komt uit op 37 zetels. Ook de SP wint twee zetels. Emile Roemers fractie staat op 14 zetels.
Hoewel de SP tot links gerekend wordt en de PVV tot rechts staan die partijen minder ver van elkaar af dan je op het eerste gezicht zou denken. De socialisten zijn immers al jarenlang kritisch op het multiculturalisme en de PVV is economisch gezien simpelweg links. Dat de VVD erop vooruit gaat viel natuurlijk al helemaal te verwachten: Wilders is een oud-VVD'er. Een groot deel van zijn aanhang stemde in het verleden op de liberale partij maar is overgestapt omdat zij haar niet rechts genoeg vonden - niet op immigratie en integratie, tenminste. Aangezien de VVD de laatste tijd wat naar rechts geschoven is, is het volstrekt logisch dat een deel van deze voormalige VVD-kiezers terugkeert in de liberale moederschoot op het moment dat de PVV geplaagd wordt door allerhande 'schandalen' (tussen aanhalingstekens omdat het mijn inziens nogal meevalt allemaal, maar dat terzijde).
Het is te hopen voor de PVV dat de controverses nu grotendeels voorbij zijn en dat men zich weer bezig kan houden met politiek. Hoewel dit mooi zou zijn voor de Partij Voor de Vrijheid verwacht ik echter nog wel een aanval of twee. Zeker omdat de negatieve publiciteit van de laatste week ofzo haar vruchten afwerpt (voor Wilders' tegenstanders, tenminste).