Politie: 'Filmen in het openbaar mag niet!'

Geen categorie23 nov 2014, 21:00
Wat dacht je nou zelf? We leven toch niet in een vrij land?!
Goh wat aardig van deze vriendelijke politieagenten dat ze voor de zoveelste keer duidelijk maken dat Nederland in theorie wél, maar in de praktijk géén vrij land is:
In de video hierboven ziet en hoort u een freelance journalisten het debat aangaan met twee politiemedewerkers. Voor zijn werk wilde de journalist enkele verkeerscontroles filmen. Heel gek, maar dat doen journalisten nu eenmaal; het hoort er zeg maar bij.
De agenten in kwestie waren daar niet blij mee. De journalist legt uit in een brief aan GeenStijl:

Ter plaatse aangekomen kwam vrijwel direct een politiemedewerker aangelopen. Hij zei mij dat ik hem en de andere politiemedewerkers en hun auto’s niet mocht filmen. Ik heb aangegeven dat ik een verslag wilde maken van wat er gaande was, dat ik op de openbare weg stond en mij derhalve niet gehouden voelde om aan zijn sommatie te voldoen. Medewerker 2 kwam vervolgens aangelopen. Ik hoorde dat 1 tegen 2 zei dat ik niet mocht filmen, maar dat ik hier geen boodschap aan had. Beide medewerkers liepen vervolgens weg, nadat medewerker 1 mijn auto en mijzelf had gefotografeerd met zijn telefoontoestel. Zo’n vijf minuten later kwam medewerker 2 naar mij toegelopen en, enkele momenten later, ook medewerker 1. 1 vroeg mij voor wie ik werkte. Ik antwoordde dat ik freelancer ben en voor diverse omroepen werk. 2 zei dat als zij aangeven dat zij niet in beeld willen, ik mij hieraan moet houden. Hij vroeg mij of mij dit bekend was. Ik gaf hem aan dat wat hij zei onjuist is.

Vervolgens zei medewerker 2 dat hij jaren voor het koninklijk huis heeft gewerkt en dat hij bij een "speciaal team" werkt. Als hij herkenbaar in beeld kwam zou hij de journalist in kwestie wel even aanklagen. Zo rolt de politie tegenwoordig blijkbaar: transparantie is uit den boze.
Daarna werd de journalist gedwongen om zijn naam te geven. Hij deed dat door zijn politieperskaart te overhandigen. Normaal gesproken moest het daar eindigen: de man is duidelijk een journalist en mag gewoon filmen. Iets met 'vrijheid van de pers' en 'filmen in het openbaar.' 
Helaas dachten de agenten daar nog steeds anders over. Volgens hen had de journalist zijn kaart namelijk om zijn nek moeten hangen. Onder je kleren of in je portemonnee ist verboten. Het antwoord van de journalist: dat is onzlin. Je kunt je perskaart gewoon laten zien als er om wordt gevraagd et voila, klaar, einde debat.
Aangezien dit soort dingen veel vaker gebeuren - de ene na de andere agent wordt boos als je hem filmt of fotografeert - vraag je je af of er opzet in het spel is of dat men écht niet weet dat filmen in het openbaar is toegestaan. Is oom agent zo slecht geïnformeerd dat hij totaal niet bekend is met de wet of is er iets anders aan de hand? Denkt hij gewoon boven de wet te staan en journalisten (en gewone burgers!) straffeloos te kunnen intimideren?
Het is onderhand tijd voor Kamervragen over deze materie. Kunnen de minister en de staatssecretaris dit soort wangedrag van de politie verklaren... en ervoor zorgen dat ze de vrijheid van de pers voortaan wél respecteren, of moeten we er maar aan wennen dat een detail als 'wetgeving' aan hun laars lappen als ze dat zo uitkomt?
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten