The land of the free and the home of the brave.
Ooit - lang, lang geleden - was Nederland een absolute hemel op aarde voor vrijdenkers, filosofen, schrijvers, en ieder ander die niet welkom was in hun thuisland.
Helaas is die tijd niet meer. Tegenwoordig is ons kikkerlandje vooral bedoeld voor politiekcorrecte denkers die het gospel van het multiculturele socialisme verkondigen. Zij die daar anders over denken worden net zo lang lastig gevallen tot ze het land uitvluchten (of vermoord worden door milieu- dan wel moslimextremisten).
Als zodanig kan het niet als een verrassing komen dat Ayaan Hirsi Ali Amerikaans staatsburger is geworden. Deze vrije denker, deze vrouw die zich door niets of niemand de wet laat voorschrijven, en die gewoon zegt en schrijft wat ze gelooft, begrijpt namelijk al lange tijd dat ze haar leven en vrijheid niet veilig is in Nederland.
In Amerika, daarentegen, kan Hirsi Ali doen en laten wat ze wil. Sterker nog, daar wordt ze niet slechts 'niet lastig' gevallen, maar actief beschermd en in de armen gesloten door miljoenen en nog eens miljoenen Amerikanen die wel van mensen houden die recht-voor-zijn-raap zijn.
Dat vertelt Ayaan zelf in een interview aan de Wall Street Journal.
De Telegraaf citeert: De 43-jarige Hirsi Ali vertelde dat ze op 25 april met ruim 1800 anderen de eed aflegde en staatsburger werd. Dat voelde volgens haar als thuiskomen. Ik had een sterk gevoel erbij te horen. Aanleiding voor het interview waren de aanslagen in Boston door de broers Tsarnajev. De jongste is enkele maanden geleden ook tot Amerikaan genaturaliseerd. Het leek zo onwerkelijk dat 10 dagen eerder een andere nieuwe staatsburger van dit land de wapens tegen ons opnam in dezelfde stad.
Als we échte veranderingen teweeg willen brengen in Nederland moeten we dit soort heldinnen (en helden) vol passie in onze armen sluiten. Een Hirsi Ali, en mensen zoals zij, moet begrijpen dat ze buitengewoon welkom is in Nederland; dat we no matter what achter d'r staan; dat we haar aanmoedigen om meer, niet minder te schrijven, en om meer, niet minder uitgesproken te zijn.
Nederland moet terug naar zijn roots - de wortels die wij delen met Amerika. Nederland moet óók een vrijhaven worden voor kritische denkers die er uitgesproken meningen op na houden. Oftewel: Hollandse hutspot met een Amerikaans sausje. Doen we dat, dan kunnen we mensen als Hirsi Ali ongetwijfeld in Nederland houden.