Minister Hennis stuurt militairen op pad in derderangs uniformen

Geen categorie05 jan 2014, 15:14
Zo goedkoop mogelijk is het motto onder de bezielende leiding van minister Hennis.De slechtse Defensie minister in de geschiedenis van Nederland - ik heb het natuurlijk over Jeanine Antoinette Hennis-Plasschaert - heeft een nieuwe manier gevonden om onze dappere jongens en meiden in de kou te laten staan: De Nederlandse militairen die straks naar Mali trekken, doen dit in kleding van minderwaardige kwaliteit. In tegenstelling tot hun collega's van de NAVO staat er bij hen "Made in China" in de nek.
Dat bericht PowNed, wat zich weer op De Telegraaf baseert.
Wat is er precies aan de hand? Simpel. In Nederland zit een fantastische fabrikant van legerkleding: textielfabriek TenCate in Almelo. De Defender M.-pakken die TenCate zijn zo goed dat zelfs de Amerikanen hun soldaten er nu in kleden, dit terwijl juist zij normaal gesproken het beste van het beste produceren op militair gebied.
De Defender M.-pakken zijn eerst en vooral zo goed omdat ze veel minder brandgevoelig zijn dan andere uniformen. Aangezien soldaten in Mali in aanraking kunnen komen met raketinslagen en brand is het wel handig om het beste van het beste te hebben. Zoals een militair laat weten: "Bij een raketinslag en brand is het gevechtspak de allerlaatste beschermingsfactor. Dan telt elke vertragingsseconde. Bitter om te constateren dat Amerikaanse collega's wel goed zijn uitgerust." En met pakken van Nederlandse makelij, nog wel!
De reden dat onze strijdkrachten het minder goed materiaal moeten doen? De minister vind de pakken van TenCate te dúúr. Waarom zou je immers geld stoppen in de gezondheid en het leven van je soldaten? Dat moet je helemaal niet willen; zet ze in een herkenbaar pak en, voila, je hebt je plicht gedaan.
Daarom heeft Hennis pakken laten maken in China. Ja. In China. Zeg maar: kwaliteit twee keer dragen en daarna weggooien. Want goedkoop.
Vervolgens verdedigt het ministerie zich door te stellen dat de Chinese pakken ook aan de veiligheidsvoorschriften voldoen. Natuurlijk wel in mindere mate dan de pakken van TenCate, maar hé, veilig genoeg is veilig genoeg, nietwaar?
Nou nee. Zo hoor je niet om te gaan met mannen en vrouwen die hun leven op het spel zetten om Neerlands belangen te verdedigen. Die hoor je het beste van het beste te geven, ja ook als dat een beetje meer kost en je daardoor minder geld kunt geven aan linkse hobbyclubs die de groen-rode luistervink-kruising-met-een-raaf willen beschermen die toevallig alleen in noordwest-Friesland voorkomt.
Het ergste van dit verhaal? Stiekem is de minister het daar wel mee eens. Ze heeft de fabrikant in China namelijk een Defender M.-pak gestuurd met de vraag of het dezelfde kwaliteit kan leveren.* Hennis beseft dus wel degelijk dat kwaliteitsverschillen het verschil kunnen maken tussen leven en dood. Toch opteert ze uiteindelijk voor de goedkoopste optie; ook als de overlevingskansen van onze militairen daardoor kleiner worden.
* Het antwoord daarop is, moge duidelijk zijn: neen. Anders was er immers geen probleem geweest. Of in ieder geval een minder groot probleem dan het geval nu is.
Met dank aan CSM Suijkerbuijk voor de link naar PowNed.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten