Premier Dick Schoof op de foto voor De Dagelijkse Standaard. Foto: Portrait Gallery / DDS.

Kabinet wil 5 mei als nationale vrije dag – werkgevers zeggen: prima, maar niet met loon

Politiek29 apr , 20:00
Hoera! Het kabinet wil serieus gaan kijken of Bevrijdingsdag – 5 mei – voortaan een nationale vrije dag kan worden. Het idee is simpel: op die dag vieren we de vrijheid, onze geschiedenis, onze cultuur. Lekker niet werken. Iedereen blij, toch?
Nou… bijna dan.
Want de werkgevers zijn er wél klaar mee dat iedereen feest viert, drinkt, festivals afstruint, en ondertussen gewoon wordt doorbetaald alsof ze aan het werk zijn.
Vrij zijn? Prima. Maar dan moet het ook echt een vrije dag zijn – zonder loonkosten.

Eindelijk eens een goed punt van VNO-NCW

Werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland zijn niet per se tegen een nationale vrije dag op 5 mei. Sterker nog: ze vinden het belangrijk dat we stilstaan bij onze vrijheid. Maar wat ze niet willen, is voor de zoveelste keer opdraaien voor het feestje.
Want wat betekent het nu in de praktijk? Je werknemer is een dagje dronken op een festival, en jij – als werkgever – betaalt gewoon vrolijk door. Dat is geen vrijheid vieren. Dat is de rekening bij het mkb leggen.
En daar hebben ze bij VNO-NCW terecht geen zin in.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Subscribe

* indicates required

Tijd om keuzes te maken: of vrij, of betaald

Laten we eerlijk zijn: in welk ander land krijg je een doorbetaalde feestdag om op festivals te zuipen en foodtrucks af te struinen "voor de vrijheid"? Vrijheid is geweldig. Bevrijding is heilig. Maar vrij zijn betekent ook verantwoordelijkheid nemen.
Dus wat zegt DDS? Maak 5 mei een echte vrije dag. Geef iedereen de ruimte om het te vieren zoals ze willen. Maar laat het dan wel een onbetaalde dag zijn. Niet weer zo’n halfslachtige, links-geregisseerde constructie waarbij de werknemer altijd wint en de ondernemer altijd betaalt.

Werknemer bepaalt? Mooi. Dan kies je zélf: werken of vrij

Als je 5 mei écht serieus wilt nemen als nationale dag, dan hoort daar ook een volwassen regeling bij. Een regeling waarin mensen zelf kiezen:
  • Werk je? Dan krijg je betaald.
  • Ben je vrij? Dan ben je ook echt vrij – en dus zonder loon.
Zo simpel is het.
Dat dwingt mensen ook om na te denken: vier ik deze dag bewust, uit respect voor de geschiedenis? Of zie ik het gewoon als een gratis excuus om niet te werken?
En reken maar: als er geen loon tegenover staat, krijgt Bevrijdingsdag opeens een stuk meer betekenis.

Kabinet, laat je rug eens zien

De bal ligt nu bij het kabinet. Willen ze 5 mei heilig verklaren als nationale vrije dag? Prima. Maar dan moet er ook duidelijkheid komen over de financiële gevolgen. Geen wollige compromissen. Geen politieke mist. Gewoon heldere keuzes.
En als het kabinet zegt: ja, werkgevers hoeven op 5 mei geen loon te betalen, dan durven wij te wedden dat VNO-NCW morgen akkoord gaat.
Dan is het: DEAL.
Want dan vieren we onze vrijheid met een rechte rug – niet met de hand in de portemonnee van de ondernemer.
Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Subscribe

* indicates required
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten