1. Home
  2. Merkel, doe je naam eer aan

Merkel, doe je naam eer aan

Geen categorie14 nov 2010, 12:45
Zo langzaamaan begint Angela Merkel als de opvolgster van Thatcher in Europa te gelden; hard, altijd denkend aan de belangen van het volk dat je vertegenwoordigt en door provocatie charmant. Het zou echter fijn als IJzeren Angela haar naam ook eer aan doet nu Ierland op de rand van de afgrond staat. Ze heeft eerder deze week gezegd dat beleggers in het vervolg mee moeten betalen aan het faillissement van een land. Uitstekend! Nu krabbelt ze echter terug. Doodzonde.
Banken hebben hun klanten de afgelopen tijd geadviseerd in Iers staatspapier te stappen, beleggers deden en masse hetzelfde. Waarom? Ierland maakt het erg slecht en ligt bijna aan EU-beademing, niet echt het moment om in te stappen, zou je zeggen. Je bent immers je geld kwijt als Ierland het loodje legt en failliet gaat. Maar daarom stapten al die beleggers in: Ierland gaat niet failliet, want als het misgaat, springt de EU met zijn kolossale noodfonds bij. Ondertussen strijken beleggers wel een vette risicopremie op hun obligaties op, momenteel zo rond de 8,5 procent.
Merkel zei: allemaal leuk en aardig, maar als je belegt moet je er rekening mee houden, dat je verlies moet nemen. De risicopremie is niet voor niets zo hoog; kennelijk is er een groot risico en daarvan moet de belegger de consequenties accepteren. Beleggers moeten, met andere woorden, meebetalen aan het faillissement van een euroland. Helaas heeft Merkel die woorden weer ingeslikt. Beleggers kunnen nu dus weer risicoloos grote winsten nemen, die betaald worden door de belastingbetalers van de eurozone.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten