De immigratiewetgeving in Nederland blijft ook na vandaag zo lek als een mandje. Dankzij de Eerste Kamer die een wetsvoorstel afschoot dat beoogde de eisen voor het aanvragen van de Nederlandse nationaliteit te verzwaren. Terwijl alle ogen gericht zijn op de Tweede Kamer, waar minister Jeanine Hennis vanmiddag zichzelf moet verdedigen voor 'Mali-gate', gebeurde er vandaag juist in de Eerste Kamer wat opmerkelijks. De zogenaamde senaat schoot een wet af die probeerde te regelen dat het Nederlanderschap minder makkelijk te verkrijgen zou zijn voor immigranten. Daar bleek veel behoefte aan na de vluchtelingencrisis: er zijn honderdduizenden mensen ons land binnengekomen, en wanneer we die allemaal zouden naturaliseren levert dat problemen op zoals cultuurbotsingen en kosten voor de bijstandspot die blijven oplopen.
Maar helaas. Een linkse kongsi bestaande uit partijen zoals PvdA, D66, PvdD, 50PLUS, de SP, GroenLinks en de OSF
veegden het plan van tafel:
"De termijn die buitenlanders moeten afwachten om Nederlander te kunnen worden, blijft vijf jaar. De Eerste Kamer heeft een wetsvoorstel om de termijn te verlengen met een zeer kleine meerderheid verworpen. In de senaat stemden alleen VVD, CDA, PVV en SGP voor.
Mensen moeten vijf jaar in Nederland wonen voordat ze kunnen worden genaturaliseerd. Het kabinet wilde daar zeven jaar van maken. Het idee daarachter was dat mensen dan beter geïntegreerd zouden zijn op het moment dat ze Nederlander worden."
De PvdA is kennelijk al vol in oppositiemodus en is al lekker linkse
goodwill aan het terugwinnen door dit soort rechtse - doch broodnodige - plannen af te schieten. Verder was er nog een vreemd akkefietje met 50PLUS. Zij hadden de wet aan een meerderheid kunnen helpen, maar senator
Jan Nagel besloot tot een tegenstem omdat partners van Nederlanders volgens de verworpen wet eerst drie jaar in Nederland zouden moeten zijn voordat zij aanspraak kunnen maken op een Nederlands paspoort. Kennelijk had Nagel "honderden protesten uit het buitenland" gekregen, en heeft hij zich daardoor laten chanteren.
Nou, fijn hoor. Nederland blijft z'n eigen
paspoorten voorlopig dus gewoon nog weggeven voor een appel en een ei aan iedere immigrant die aan wat eenvoudige vormvereisten doet. Bedankt, Eerste Kamer!