Top Defensie gaat vol dictatuur: elke soldaat die twittert over mortierongeluk Mali, wordt gedreigd met represailles

Geen categorie03 okt 2017, 16:00
De vrijheid van meningsuiting? Ja, in principe hebben we die in Nederland. Tenzij je werkt bij Defensie, dan kan je volop geïntimideerd worden voor het bespreken van zaken die momenteel in het publieke debat de revue passeren. Zoals het mortierongeluk in Mali. Elke soldaat die daarover z'n mond opentrekt, krijgt te maken met de militaire tucht.
We mogen in Nederland blij zijn dat we in een democratische rechtsstaat leven, want als de defensietop hier in Nederland een kolonelsregime zou installeren zou ons land plotsklaps veranderen in een Noord-Korea aan de Rijn. Dat de bazen van defensie, waartoe ook minister Hennis behoort, weing op hebben met grondrechten blijkt wel weer uit deze onhandige zet. De Eindhovense klokkenleider Victor van Wulfen onthulde namelijk dit:
https://twitter.com/victorvanwulfen/status/914905162162016256
Kortom: we hebben in Nederland een leger om te zorgen dat we onze vrijheid kunnen behouden. Nooit meer terug naar de situatie waarin Frankrijk of Duitsland hier de lakens uitdeelt. Nederlanders zijn vrij, en besturen graag hun eigen land. Maar om die vrijheid te beschermen, schaft Defensie die zelf maar al te graag af. Of in ieder geval voor de eigen werknemers, die gedreigd worden met ontslag of erger als ze niet stoppen met twitteren over het vernietigende OVV-rapport waarin de defensietop de schuld kreeg voor het feit dat er in Mali twee soldaten omkwamen door ondeugdelijke mortieren. De vrijheid van meningsuiting is voor defensie kennelijk slechts een abstract ideel, dat je uit cynisch eigenbelang gewoon kan intrekken bij je eigen personeel.
Het is werkelijk te bespottelijk voor woorden. Gelukkig voor 'onze jongens' is er ook nog een vakbond die wél voor ze opkomt:
https://twitter.com/AnneMarieSnels/status/914965009180045313
Laten we hopen dat de AFMP wat kan betekenen voor de grondrechten van onze soldaten. Want laten we wel wezen: dit zijn de jongens en meiden die ons veilig houden, en voor die opdracht zelfs bereid zijn hun eigen leven te geven. Dat is een enorm groot offer dat ze Nederland in potentie brengen. Dan mogen ze toch ook heus wel op Twitter zetten wat ze willen? Ook als dat een beetje controversieel is?
Lijkt me slechts een kleine prijs om te betalen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten