Gezien ontwikkelingen in de EU zou dat maar zo kunnen.
Het is oud nieuws. Collega Nick schreef er een half jaar geleden een artikel over. Rechters in Straatsburg, van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, hebben bepaald dat een levenslange straf onmenselijk is. Mensen hebben dan immers geen uitzicht op vrijlating.
Ik vind het eerlijk gezegd geen probleem dat sommige gevangenen geen uitzicht op vrijlating hebben. Eén van de doelen van straffen, is nog steeds een stuk vergelding. Sommige misdaden zijn zo afschuwelijk, zo wreed en zo misselijkmakend, dat de enige passende vergelding een levenslange straf is. Inderdaad, opgesloten worden in een zwart hol waarvan de sleutel bij wijze van spreken wordt weggegooid. Maar laten we reëel zijn, je krijgt in Nederland niet zomaar levenslang, daarvoor moet je het heel erg bont hebben gemaakt.
Mohammed B.
Ik vind het dan ook een goede zaak dat levenslang in Nederland echt levenslang is. Je moet er toch niet aan denken dat Mohammed B. ooit weer op vrije voeten komt. In Straatsburg denkt men daar dus anders over. Na de uitspraak van het Hof is het rond dit thema in Europa vrij rustig geworden. Over het onderwerp kwam weinig meer naar buiten. Een verbod op levenslange straffen is er nog niet. De molens in Europa malen traag, maar zeker.
In Engeland waren er echter wel een paar ontwikkelingen. In dit land zitten 49 mensen levenslang vast; meervoudige moordenaars of malloten die kinderen van het leven hebben beroofd. Sommigen van deze criminelen hebben echter op basis van het Europese Mensenrechteverdrag (EVRM) procedures aangespannen tegen de staat. In Engeland is men niet blij met die ontwikkelingen. De Conservatieve Partij van Cameron verzet zich dan ook. Eerder deze maand overwoog men om het mogelijk te maken aan zware criminelen gevangenisstraffen uit te delen van honderd jaar. Dat is ook levenslang, het heet alleen anders.
Justified
Inmiddels heeft men dat plan weer van tafel geveegd. De Engelse regering blijft echter strijdvaardig:
The Government remains firmly of the view that whole life tariffs are wholly justified in the most heinous cases, and that they should continue to be available to the courts.'
Minimaliseren
Men is in Engeland bezig met een reeks maatregelen die zijn bedoeld om de invloed van Europese rechters op het Britse rechtssysteem te minimaliseren. Dat is een goede zaak. Ook de Nederlandse regering zou daar meer oog voor moeten krijgen. In Straatsburg wil men niets liever dan één grote eenheidsworst. En al is iedereen het er mee oneens, de Europse rechters gaan gewoon door. Om ziek van te worden. Uiteindelijk zal men vanuit Straatsburg wel voorschrijven dat twintig jaar of iets dergelijks de maximale toegestane gevangenisstraf is.
Het verzet vanuit Engeland lijkt dan ook een hopeloze strijd. Uiteindelijk wint Straatsburg toch. Tenzij er eindelijk overheden zijn die durven op te staan en eens goed met de vuist op tafel slaan. In Engeland lijken David Cameron en de zijnen op weg om het eerste haarscheurtje in het granieten blok dat Europa heet te slaan.
Dat er maar velen moge volgen!
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.