1. Home
  2. Kippenhouders in nood door verbod op legbatterijen

Kippenhouders in nood door verbod op legbatterijen

Geen categorie12 aug 2013, 13:59
De verkoopprijs van eieren is zo laag dat veel kippenhouders moeite hebben het hoofd boven water te houden. Schuld van Europa, maar de sector kan er zelf ook iets aan doen.
Eieren kosten gemiddeld nog maar 4,5 cent per stuk terwijl legpluimveebedrijven tot 7,5 cent per ei kwijt zijn aan kosten. Volgens landbouworganisatie LTO dreigen enkele honderden bedrijven in de financiële problemen te komen.
Deels is dit het gevolg van gezonde marktwerking. Er worden te veel eieren geproduceerd, terwijl de vraag in de zomerperiode laag is. Honderdduizenden Nederlanders genieten in het buitenland van hun vakantie. Er worden in eigen land dus minder eieren gegeten, maar niet minder geproduceerd. Dan daalt de prijs. Daar is niets mis mee. De markt zal zichzelf corrigeren: een aantal kippenhouders gaat failliet, het aanbod slinkt en de prijs stijgt, waardoor de overgebleven bedrijven weer winst kunnen draaien.
Maar de markt is verstoord door een Europees verbod op legbatterijen dat vorig jaar werd ingevoerd. In het noorden houdt men zich daar netjes aan, maar in Zuid- en Oost-Europese landen als Italië, Spanje en Polen neemt men het niet zo nauw met de regels. (Dit mentaliteitsverschil beperkt zich overigens niet tot de pluimveehouderij.) Ook buiten de Europese Unie worden nog gewoon legbatterijen aangehouden. Die eieren worden geïmporteerd en verwerkt in producten als koek, mayonaise en tandpasta. De Nederlandse kippenhouder moet concurreren met bedrijven die tegen lagere kosten kunnen produceren. Er is wel een Europees importtarief op buitenlandse eieren, maar dat is blijkbaar niet genoeg.
De reactie van kipvriendelijk Nederland is voorspelbaar: verbiedt dan maar de import van legbatterij-eieren! Een typisch voorbeeld van hoe de overheid een probleem moet oplossen dat het zelf heeft geschapen. Dat zou voor de Europese kippenhouders prettig zijn -- die hebben dan geen oneerlijke concurrentie meer. Maar de consument is de klos. Die wordt gedwongen meer te betalen voor een ei.
De oplossing is dan ook niet meer overheidsinmenging, maar vrije en vooral duidelijke keuze voor de consument.
Scharreleieren zijn in Nederland sowieso populair. We zijn best bereid iets meer voor eieren te betalen als daardoor de kippen niet in kleine hokjes hoeven te worden gestopt. Dat eieren uit legbatterijen nog altijd in veel producten worden verwerkt, is iets waar de gemiddelde consument waarschijnlijk minder van bewust is. Laat de sector, in plaats van te klagen -- hoe terecht dan ook, maar het verbod op legbatterijen zal niet worden teruggedraaid -- daar iets aan doen. Geef duidelijk aan op de verpakking van koek en mayonaise of legbatterij- of scharreleieren zijn gebruikt. Dan weet de consument waar die aan toe is en kan die beslissen wat hij wil: goedkoop eten of een beter leven voor de kip.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten