Dit kan echt alleen maar in Nederland.
We hebben het de laatste maanden met enige regelmaat gehad over Nederlandse jihadisten die voor Al Qaeda en andere terroristische groeperingen actief zijn in Syrië. Iedereen is het erover eens dat die mensen moeten worden aangepakt. Als het even kan moeten ze hun Nederlandse paspoort verliezen, en bij terugkomst moeten ze hoe dan ook in de gaten worden gehouden door de geheime dienst.
Misschien dat ze zelfs vervolgd kunnen worden voor extremisme, oorlogsmisdaden en / of het steunen van de vijand.
Wat er ook met ze gebeurt, dit kan in ieder geval niet:
Een deel van de Nederlandse jihadstrijders in Syrië ontvangt studiefinanciering. Signalen daarover bereiken de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die onderzoekt hoe groot de groep jihadstudenten is en wat ertegen te doen valt. Het stopzetten van de studiefinanciering blijkt in de praktijk echter erg lastig. De NCTV zegt dat tot dusverre nog geen studiefinancieringen zijn stopgezet.
Volgens NCTV-woordvoerder Edmond Messchaert is het stopzetten één van de maatregelen die gebruikt kunnen worden om Nederlandse jihadisten 'aan te pakken.' In vier gevallen is dat dan ook gebeurd: er kon namelijk worden bewezen dat zij lid zijn van terroristische organisaties.
In de meeste andere gevallen blijkt dat helaas erg moeilijk, zo niet onmogelijk te zijn. Dit vanwege de volstrekt idiote regelgeving in ons land.
Van alle gekende jihadgangers zijn inmiddels de sociale uitkeringen stopgezet. Bij studiefinanciering is dit echter ingewikkelder, erkent de NCTV: Op dit moment wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn om studiefinanciering stop te zetten, eventueel tijdelijk. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kan studiefinanciering stopzetten als een student niet meer ingeschreven staat aan een onderwijsinstelling of bij langdurige afwezigheid.
Bij MBO'ers gaan de alarmbellen al af als iemand langer dan vijf wegen afwezig is, maar bij hogere onderwijsvormen duurt dat veel langer. Daar begint men immers met een prestatiebeurs, die omgezet wordt in een gift als de student zijn of haar opleiding binnen tien jaar met succes afrondt. "In deze gevallen is het moeilijker de studiefinanciering stop te zetten," aldus Messchaert.
Als dat het geval inderdaad is kan de Tweede Kamer daar iets aan doen. De wet kan immers gewoon worden veranderd. Nou besef ik dat het vreselijk is voor parlementariërs om hun werk zowaar een keer te doen, maar ik zou zeggen: probeer het eens. Gewoon met een plan op de proppen komen om Syriëgangers hun stufi aan te pakken en het door de Kamer loodsen. Dat is weliswaar vermoeiend, maar dan heb je ook wat.