Totalitair regime
De nieuwsbrief van de Universiteit van Leiden bracht vandaag een aardig artikel over de werkelijke toestand in Noord-Korea.
Hoogleraar Korea-studies Remco Breuker wijst daarin op het belang van het verhaal van prominente Koreanen. Het is bekend, dat de berichtgeving over Noord-Korea meestal ófwel propaganda is van het Noord-Koreaanse regime ófwel de interpretatie van journalisten en academici die geen rechtstreekse toegang hebben tot de hoogste echelons van de staat. Breuker:
"De sprekers beschikken over unieke kennis, ervaringen en inzichten. Zij zorgen ervoor dat we Noord-Korea op een heel andere manier leren begrijpen want ze maakten deel uit van de top. Het is van groot belang om de gecompliceerde Noord-Koreaanse overheidsstructuren, instituten en hun beleid van binnenuit te begrijpen. Dan raden we niet langer, maar begrijpen we hoe de staat te werk gaat."
Heel goed natuurlijk. Sprekers als Jang-Jing-Sung vertellen over de rol van de kunst in het overeind houden van het totalitaire regime. Ook bespreekt hij de concentratiekampen in zijn vaderland. Overmorgen, 18 september, is er een openbare lezing in het Academiegebouw.