Groteske Baudet-obsessie in de spotlights van de Volkskrant-etalage: "voor Baudet zijn vrouwen bijzaak"

Geen categorie25 mei 2019, 19:05

In de Volkskrant lijkt de campagne nog niet voorbij want Thierry Baudet (FVD) moet het wederom ontzien in een stukje. Zijn misdaad? Nou, het gaat nog steeds over vrouwen. Zo schrijft Volkskrant-scribent Loes Reijmer: 'voor Baudet zijn vrouwen bijzaak, tenzij ze hem van pas komen'. Opmerkelijk want de 3.878 woorden van de tekst van het essay bevatte slechts vier keer het woord 'vrouw'. Het essay ging dus definitief niet over vrouwen.

Het is ook nooit goed eigenlijk. Adoreer je de vrouw om haar schoonheid dan is dat seksisme. Zeg je dat ze anders zijn dan mannen dan is het dat seksisme weer. Voor sommige mensen is het niet goed of het deugt niet. Zo ook voor Reijmer die in haar artikel van alles ter berde brengt, maar nauwelijks een punt weet te maken. Het is alsof je op het strand loopt en dan ineens een ijsco-tentje ziet. Je loopt erheen en het blijkt een fata morgana. Geen ijs!

Zo gaat het essay van Baudet ook niet over vrouwen, maar wel voor Loes Reijmer:

"In de voortuinen stonden fietsen geparkeerd. Mannen- en vrouwenfietsen, allemaal met kinderzitjes. Een mooi Nederlands beeld, hoopgevende symboliek voor de verdeling van zorg voor de kinderen. Vanzelfsprekend ook, maar daarin leek iets veranderd. Had ik online niet velen zien opmerken dat Thierry Baudet best een punt had? En was in een verkiezingsdebat tussen de twee grootste partijen van Nederland niet de werkende vrouw als discussiepuntje voorbijgekomen?

Vooruit, Mark Rutte greep het thema aan om te illustreren hoe extreem Baudets denkbeelden zijn. Logisch ook dat hij erover begon, maar de wijze waarop was onthullend."

Zoals we eerder al schreven is een essay geen wetsvoorstel, maar toch lijkt men deze bizarre interpretatielijn te willen voortzetten. Om te laten zien dat Baudets denkbeelden 'extreem' zijn aldus Reijmer. Het is alsof je een cursus schrijven voor het web volgt en de trainer stelt overmatig veel bijvoeglijke naamwoorden te vermijden. Bij die cursus hebben we Reijmer niet gezien getuige haar stukje. Extreem hoor. Een tekst met bijna 4.000 woorden waar slechts 4 keer het woord vrouw in staat. En dan zeggen dat de tekst over vrouwen gaat? Dat is nog eens een extreme interpretatie. Misschien meet Reijmer zichzelf te grote schoen aan?

In het stukje van Reijmer dat over Baudet gaat en slechts 634 woorden telt, staat het woord vrouw ruim 13 keer vermeld. Drie keer zo vaak als in het essay van Baudet met slechts ~15% van de woorden. Het stukje van Reijmer ging dus overduidelijk méér over vrouwen dan het essay van Baudet. Maar de feiten doen er niet meer toe. Men zoekt altijd wel weer iets om politieke tegenstanders kapot te maken.

De vraag is echter hoe laag lieden als Reijmer nog willen zinken in hun bizarre interpretaties.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten