Zeven miljard kakelverse euro's voor het zorgenkindje van Europa.
Is er nog niet genoeg geld in Griekenland gepompt wat we als definitief verloren kunnen beschouwen? Nee,
kennelijk niet:
Griekenland krijgt het volgende deel van de leningen. De ministers van Financiën van de eurozone hebben dat maandag tijdens overleg in Brussel besloten.
Griekenland kan rekenen op 6,8 miljard euro, in een aantal termijnen uitbetaald. Als het land een aantal concrete, eerder afgesproken verplichtingen nakomt, krijgt het deze maand nog 4 miljard euro overgemaakt, aldus staatssecretaris Frans Weekers na afloop. In augustus kan dan nog 1,8 miljard euro volgen en in oktober de rest. De trojka beoordeelt of Griekenland voldaan heeft aan de verplichtingen.
Uiteraard is de zogenaamd strenge controle op de uitvoering van het bezuinigingsbeleid van Griekenland in het geheel voor de bühne bedoeld. De trojka heeft al in eerdere controle-operaties aangetoond dat de Grieken notoir onbetrouwbaar zijn wanneer het neerkomt op het uitvoeren van reeds afgesproken bezuinigingsmaatregelen. Structureel wordt er met de pet naar gegooid.
Keer op op keer zelfs, ondervindt ook de trojka dat Griekenland veel minder inspanningen verricht heeft dan waartoe het zichzelf verplichtte. Maar keer op keer lijkt dat allemaal niet zo'n punt te zijn; de trojka sputtert wat tegen, smeert de te verkrijgen bedragen uit over wat langere periodes... en klaar is kees. In Athene kunnen Samaras, Papandreou of hoe de stroman-in-chief ook heet weer honderduit spenderen en halfbakken maatregelen nemen. De EC, de ECB en het IMF hebben een ruggengraat van rubber, want ze laten de Grieken werkelijk waar overal mee wegkomen. De trojka - immers - accordeert een nieuwe tranche aan leningsuitkeringen toch wel.
En waarom? Waarom is de trojka momenteel een pinautomaat voor exclusief gebruik van de Griekse regering? Angst. Pure angst. De euro is een project dat niet mag falen. De trojka is bang dat Griekenland, met diens exorbitante levensstijl en fameuze financiële wantoestanden, het begin van het einde zal zijn en uiteindelijk de eurozone opblaast.
Dus dan maar ad infinitum hun problemen blijven subsidiëren. Zolang in ieder geval de schijn maar kan worden hooggehouden dat de trojka de problemen in 'de bakermat van de democratie' aan het oplossen is, en niet aan het verergeren. Pas wanneer die illusie definitief naar de prullenbak is verwezen, is er hoop op herstel.
En tot die tijd? Tot die tijd is het betalingen aan Griekenland goedkeuren. Of het daar nu beter gaat of niet.