Gisteravond vond één van de meest wereldvreemde debatten van het jaar plaats in de Tweede Kamer, en parlementariërs voelden zich er duidelijk niet op hun plaats. Ongeveer een jaar nadat dit werd aangekondigd, moesten vertegenwoordigers van de politieke partijen nog eens in debat over de overname van de chemietak van AkzoNobel. Mosterd na de maaltijd, en daar waren de debatdeelnemers zich dan ook zeer goed van bewust. Gisteravond viel de Tweede Kamer weer eens ten prooi aan zichzelf: door de eigen drift met het aanvragen van allerlei spoeddebatten, dertigledendebatten en algemene overleggen, verdwijnen er vele van deze aanvragen noodgedwongen voor maanden op de plank.
Zo verging het ook het aangevraagde debat over de overname van de scheikundige afdeling van AkzoNobel door de Amerikaanse durfkapitalist Carlyle. De aankoop werd in maart 2018 afgerond, voor het bedrag van €10,1 miljard. Vijfduizend Nederlandse banen stonden op het spel bij het bedrijf dat nu Nouryon genoemd moet worden.
Maar in april 2019 is de storm echt helemaal gaan liggen. Zoals Kamerleden konden noteren die polshoogte hadden genomen: men is blij niet meer het "ondergeschoven kindje" van AkzoNobel te zijn, en zelfs de pensioenregeling van de werknemers is piekfijn geregeld. Alles was eigenlijk al goeddeels af, en er was niets dat een Kamerdebat zo'n lange tijd na het feit nog kan toevoegen of afdingen op de gang van zaken.
Dat punt werd dan ook door een zichtbare ongemakkelijke
Tom van der Lee (GroenLinks) aangesneden in een interruptie tijdens de spreekbeurt van CDA-Kamerlid
Joba van den Berg:
"Een van de allereerste debatten die wij samen in de Kamer voerden, ging hier ook al over. Heeft u zelf een idee waarom het allemaal zolang duurt? We hebben al vaker gevraagd naar die wetsvoorstellen en die maatregelen en we zitten al voorbij de helft van deze kabinetsperiode. Heeft mevrouw Van den Berg een idee waar dat door komt?"
Van den Berg, als vertegenwoordigster van een regeringspartij, kon het desondanks alleen maar met Van der Lee eens zijn: "Wij zitten met smart te wachten op deze wetgeving. We hopen dus ook van de minister te horen waarom het zo lang duurt."
Die 'hoop' van de CDA'er werd overigens direct de grond ingeboord door PVV-Kamerlid
Dion Graus. Hij koesterde geen enkele hoop dat in Den Haag binnenkort dingen vlotter gaan verlopen:
"Ik zou toch graag tegen mevrouw Van den Berg willen zeggen: welkom in het Land van Ooit, hier in Den Haag. Hier gaat alles langzaam. Zelfs de liftdeuren gaan langzaam open en dicht hier, dus snelheid hoeft u hier in Den Haag niet te verwachten, hoor. Daar wacht ik ook al dertien jaar op.
De PVV probeert al sinds 2006 overnames te voorkomen van bedrijven die primaire levensbehoeften dienen, zoals de energiebedrijven, samen met de Socialistische Partij; voor de rest kregen we niemand aan onze zijde."
En daar had eigenlijk niemand meer van terug, zelfs de aanwezige minister Wiebes niet.