De Verenigde Staten verzocht Nederland om mee te helpen aan een grondoperatie op Syrisch grondgebied om IS te helpen verslaan. De Nederlandse overheid was daar al niet zo happig om en krijgt ook bijval in juridische zin. Zonder verzoek van Assad ligt er geen mandaat voor Nederland. Dat meldt de NRC. Toen het
kalifaat wild om zich heen greep en zich manifesteerde in Syrië, was het Irak die een sleutelrol had in het mogelijk maken van luchtaanvallen op IS. De Syrische regering zat met de handen in het haar vanwege diverse rebellengroepen en was dus niet in de gelegenheid zich met IS bezig te houden. IS viel echter vanuit Syrië, Iraaks grondgebied aan. Doordat Irak internationale hulp vroeg, lag er een mandaat voor de VS en Europese landen om in te grijpen in Syrië. Daar deed Nederland ook aan mee.
Maar goed, nu is Syrië weer redelijk stabiel en IS ligt aan diggelen. De VS wil grondoperaties uitvoeren om IS helemaal uit te roeien en vraagt daarbij om hulp van onder andere Nederland. Juridisch gezien ligt er nu geen basis voor een mandaat. De Syrische regering beschikt weer over het eigen land. Buitenlandse interventies zouden neerkomen op een invasie en daarmee inbreuk maken op de Syrische soevereiniteit.
Gezien recente spanningen in het Midden-Oosten lijkt mij dat er meer aan de hand is dan de VS toe wil geven. Assad is met hulp van Rusland zeer capabel in het uitroeien van IS in z'n eigen land. Ook heeft de VS niet veel om voor te vrezen, dus waarom willen zij zo graag boots on the ground in Syrië? Als het om het beschermen van bondgenoten gaat, kan dat in Israël en Irak.
Het Nederlandse kabinet lijkt wel bereid te zijn om trainingsmissies uit te voeren, wat neerkomt op kennis en vaardigheden delen met onbekende lokale facties in de hoop dat ze zich uiteindelijk niet tegen je zullen keren, of dat Assad ze opblaast. Het blijft in ieder geval een rare manoeuvre van de VS, die ik nog niet helemaal kan plaatsen.