1. Home
  2. Ganzen gewoon afschieten

Ganzen gewoon afschieten

Geen categorie13 jun 2011, 17:45
Milieuclubs en minister Bleker zijn eruit: we hebben 100 duizend ganzen te veel. Maar afschieten mag niet van concurrerende milieuclubs.
Vierentwintig milieuclubs, verenigd in de Coalitie DierenwelzijnsOrganisaties Nederland (CDON), vinden het het onverteerbaar dat de ganzen worden afgeschoten, ze moeten worden verjaagd. Right. De situatie is dat we in Nederland 200 duizend ganzen hebben en dat dat een keer te veel is. De ganzen richten enorm veel schade aan. Minister Bleker en de zijnen willen de ganzenpopulatie terugbrengen naar het niveau van 2005, toen er de helft zoveel ganzen waren als nu.
Gezien de cijfers, is er de afgelopen jaren gewoonweg sprake geweest van een ganzenplaag. Maar afschieten mag niet, want dat zou dieronwaardig zijn. De reactie van de CDON is tekenend: dieren mogen onder geen beding gedood worden, want dieronwaardig - wat dat ook mag zijn.
Dieren worden steeds menselijker en - veel erger -  mensen worden dierlijker. Dat laatste uit zich niet in beestachtig gedrag, als wel in breedgedragen biologistische opvattingen die de mens reduceren tot een aangeklede aap. De mens is geen aangeklede aap, maar idealiter een rationeel wezen. Dat veel mensen zich slechter gedragen dan de meeste dieren, maakt niet dat de mens als zodanig niet meer dan dier is.
Dat is iets wat de CODN moet begrijpen; de mens heeft de plicht op een goede manier met dieren om te gaan, maar tegelijkertijd is de mens niet gelijkwaardig aan bijvoorbeeld een gans of zelfs een aap. De mens heerst over de natuur en moet dat zo goed mogelijk doen, met oog voor mens én dier. Dat betekent dat we ganzen afschieten om de natuur te beheersen en te behouden.
 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten