Pieter Omtzigt uit felle kritiek op onze premier. Rutte blijkt namelijk vooral heel stoer te doen in de media over de softe aanpak van Italië, zoals hij in het Zwitserse Davos deed, maar vertikt het om hetzelfde in Brussel te doen! Kwalijke zaak, want Italië komt met een aantal wetten die flink wat gaan kosten, terwijl ze al een enorme schuld hebben! Gaan wij nu betalen?
De Italië situatie
Italië voerde per decreet een wet in dat staatspensioenen mogelijk maakt, terwijl ze in een recessie zitten! Feitelijk komt dit erop neer dat iedereen met 38 dienstjaren en de leeftijd van 62 heeft bereikt, met staatspensioen kan. Het probleem is alleen dat je ook dienstjaren in kunt kopen!
Leuk en aardig allemaal, ware het niet dat Italië een dik begrotingstekort heeft én een joekel van een staatsschuld boven z'n hoofd heeft hangen. Dit staatspensioen zou alleen al in de komende zeven jaar zo'n 40 miljard euro gaan kosten! De vraag is dus, wie gaat dit betalen?
Kamervragen Omtzigt
Daar komt Pieter Omtzigt om het hoekje kijken! Een van de weinigen die nog écht met beleid bezig is, zo lijkt het wel. Hij stelde een flink aantal Kamervragen, die neerkomen op twee belangrijke hoofdvragen:
Het antwoord op die eerste vraag is sowieso 'Nee'. Het antwoord op vraag 2 zal ook geen verrassing worden, ben ik bang. Een woordvoerder van de premier heeft namelijk gezegd dat Rutte in een telefoongesprek met Juncker 'kristalhelder' was over het Nederlandse standpunt. Een officiële brief is echter nergens te bekennen maar 'zou alsnog geschreven kunnen worden'. Een hele geruststelling! Niet dus, dikke kans dat Nederland mee gaat betalen aan die Italiaanse gekte.
Fuck the EU!
Nu zijn die Italianen ook niet achterlijk, die snappen ook wel dat dit een debiel plan is. Alleen zijn zij bezig met het zagen aan de poten van de EU. Door een dikke middelvinger te geven aan de begrotingsregels en een wet door te voeren die een aanzienlijk deel van de bevolking persoonlijk raakt, kan de Europese Commissie niet zomaar terugslaan. Hiermee zullen zij namelijk verantwoordelijk worden gehouden voor het afpakken van Italiaanse pensioenen. Dat hoeft niet eens de waarheid te zijn, zo zal het wél worden geframed!
Komt er dan een kabinetscrisis of anderzijds politieke instabiliteit, dan is er geen enkele partij die voldoende stemmen binnenhaalt met een boodschap die neerkomt op: 'Ja maar de EU heeft ook gewoon gelijk, de regering hield u een wassen neus voor en je werkt maar lekker tot je 70'ste door.' De tegenpartij heeft dan geen andere slogan voor z'n campagne meer nodig dan 'Fuck the EU'. Doortrapte maar slimme zet dus, met makkelijke winst.