G-20: 2% groei in 5 jaar

Geen categorie23 feb 2014, 16:00

Mager

Afgelopen weekend kwamen de ministers van financiën en centrale bankiers van de G20, een samenwerkingsverband van 's wereld belangrijkste economieën, bijeen in het Australische Sydney. Vandaag bracht de groep een slotcommunique uit.

Belangrijkste punten daaruit waren dat men mikt op een bescheiden groei van de wereldeconomie met 2 procent in de komende 5 jaar. Daarbij wees men er op dat de groeidoelstelling overeen komt met 2 biljoen US-dollar (dat is bij de huidige koers ongeveer 1500 miljard euro) aan 'nieuwe economische activiteit' en een 'significante toename' van het aantal banen. De Australische minister van Financiën, Joe Hockey, sprak zelfs van tientallen miljoenen nieuwe banen.

Dat lijkt me tamelijk optimistisch, want waar zouden die banen dan gecreëerd moeten worden? Zelfs in economische wereldmotor China is sprake van forse (jeugd)werkloosheid. Wishful thinking? Ik denk het wel. Er is dus besloten om 1500 miljard euro in de wereldeconomie worden te pompen door de 20 belangrijkste economieën. Het zal me benieuwen waar dat geld vandaan moet komen. Waarschijnlijk 'vers van de pers'. Volgens IMF directrice Lagarde is dat haalbaar en in lijn met analyse van het IMF. De maatregelen zijn volgens haar nodig voor een duurzamere en substantiëlere groei. Gobbledygook. De Duitse minister van Financiën Schäuble was kritischer. Hij zei:

"Hoeveel groei bereikt kan worden, is een gecompliceerd proces dat niet door politici gegarandeerd kan worden."

Dat lijkt mij ook. Ander belangrijk punt was, dat men een akkoord heeft bereikt over het opzetten van een wereldwijde standaard voor belastingheffing. Met name de EU had hierop aangedrongen, zogezegd om belastingontwijking tegen te gaan, maar gevolg is wel dat er overal in de wereld informatie wordt uitgewisseld tussen belastingdiensten. Eurocommissaris Semeta zei vanmiddag in een verklaring:

"Today is another boost for transparency and fairness in global taxation. The EU knows the value of automatic information exchange in fighting tax evasion (...), we brought significant, practical input to the table in developing this new global standard. (...) Now, the EU must continue to lead by example in tax good governance. We intend to implement the new standard along with those countries which have committed to its early adoption. And we will be encouraging our neighbours and international partners, including major financial centres, to do the same."

Tja, makkelijker kunnen we het niet voor u maken. Vluchten kan niet meer.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten