Het Klimaatakkoord leverde afgelopen week een bijzondere draai op van de VVD. Na het ratificeren van het Klimaatverdrag van Parijs (2015), het opstellen van de klimaatwet en het opleveren van het klimaatakkoord liet fractievoorzitter Dijkhoff ineens weten 'het niet zo te willen uitvoeren'. Ineens kwamen er allemaal bezwaren en mitsen en maren vanuit de VVD. De vraag is dan ook niet of Dijkhoff draait, maar of de kiezers dit ook doorzien. Die vraag stelde Thierry Baudet (FvD) zichzelf ook: 'Wie trapt er in het toneelstukje van de VVD?' Ernst Lissauer is parlementair verslaggever en biedt met enige regelmaat interessante beelden aan waarin hij politici bevraagd over actuele onderwerpen. Deze keer waren Dijkhoff (VVD) en Baudet (FvD) aan de beurt om te spreken over het klimaatakkoord. Dijkhoff (VVD) vond dat het debat over klimaatverandering 'de verkeerde kant op ging' en dat de indruk ontstond dat de politiek 'zou tekenen bij het kruisje zonder te kijken naar de gevolgen'.
Volgens hem was het nodig om dat beeld te corrigeren en dus deed hij onlangs zijn opmerkelijke draai in De Telegraaf. De VVD-voorman stelt dat het zeker niet zo is dat 'mensen aan hun lot worden overgelaten' en dat 'wij (de politiek, red.) gaan helpen met de implementatie'.
'VVD-verkiezingsretoriek, men komt met de klimaatwet, men komt een klimaatakkoord, allemaal VVD-beleid. Nu twee maanden voor de verkiezingen worden er ineens 'terugtrekkende bewegingen' gemaakt' reageerde Baudet. Volgens hem zijn alle relevante beslissingen al genomen. Het verdrag van Parijs is immers al geratificeerd, de klimaatwet is er ook al door. En het klimaatakkoord werd al opgeleverd in december.
Lissauer zinspeelde in zijn vragen aan Dijkhoff en Baudet op 'polarisatie' en 'verdeeldheid' in de samenleving. Maar volgens Baudet is daar geen echt sprake van, maar is een meerderheid tegen het klimaatakkoord. Een opiniepeiling van Maurice de Hond suggereert dat dit het geval is,
slechts 20% van zijn respondenten gaf aan 'volledig voor het klimaatakkoord' te zijn.