Het is ongelooflijk hoe lang de uitval van de elektriciteit heeft geduurd in Spanje en Portugal. Foto: CESAR MANSO / AFP

Spanje en Portugal plat: stroomuitval duurt meer dan 18 Uur

Buitenland29 apr , 8:00
Terwijl de wereld langzaam wakker wordt voor de kwetsbaarheid van moderne energienetwerken, krijgen Spanje en Portugal een keiharde realiteitsklap te verwerken. Een enorme stroomstoring legde grote delen van beide landen plat – en nu, meer dan een halve dag later, is het probleem nog steeds niet volledig opgelost.
Volgens de laatste berichten is in Spanje inmiddels 87 procent van de regio’s weer aangesloten op het elektriciteitsnet. Klinkt bemoedigend? Vergeet het maar. Dat betekent namelijk dat 13 procent van het land nog altijd in het donker zit. Geen licht. Geen koeling. Geen pinautomaten. Geen treinen. Geen internet. Hele steden en dorpen in totale stilstand.
En wat betekent 13 procent als we dat naar Nederlandse maatstaven vertalen? Dan praten we over ruim twee miljoen mensen die bijna 24 uur na de initiële storing nog steeds geen stroom hebben. Twee miljoen! Een onvoorstelbaar aantal – en een rampscenario dat in Nederland desastreuze gevolgen zou hebben.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Subscribe

* indicates required

Black-out duurde in sommige gebieden tot 18 uur

De stroomuitval begon zaterdagmiddag en trof in één klap grote delen van het Iberisch schiereiland. In sommige gebieden duurde de black-out maar liefst 18 uur. Denk daar eens over na: geen stroom, geen koeling, geen communicatie – en dat in temperaturen die in Zuid-Spanje gemakkelijk boven de 30 graden uitstijgen.
Treinen kwamen tot stilstand, supermarkten konden niet meer afrekenen, ziekenhuizen moesten overschakelen op noodaggregaten. En nog altijd is niet precies duidelijk wat de oorzaak was. Geruchten over cyberaanvallen gonzen rond, terwijl officiële verklaringen wijzen op extreme temperatuurschommelingen en schokken in het hoogspanningsnetwerk.
Wat de oorzaak ook was: de gevolgen zijn duidelijk. Dit was geen “kortstondige storing” die met een reset opgelost werd. Dit was een structurele kwetsbaarheid die voor iedereen zichtbaar werd.

Een waarschuwing voor Nederland

Wie nu denkt dat dit 'daar ver weg' gebeurt, vergist zich schromelijk. Zoals we al eerder schreven: ook in Nederland staat het elektriciteitsnet onder enorme druk. Experts waarschuwen al jaren dat ons netwerk piept en kraakt door overbelasting, mede door de hysterische uitrol van zonneparken en windmolenparken zonder eerst het netwerk te versterken.
In Flevoland zagen we in 2022 al wat er gebeurt als er iets misgaat: brand in een hoogspanningskabel, honderdduizenden mensen zonder stroom, infrastructuur zwaar beschadigd.
En stel je nu eens voor: als Nederland een vergelijkbare storing zou meemaken als Spanje, dan zouden miljoenen Nederlanders urenlang of zelfs bijna een etmaal zonder elektriciteit zitten. De schade aan economie, infrastructuur en vertrouwen in de overheid zou gigantisch zijn.

De kwetsbaarheid groeit – maar onze bestuurders slapen

In Spanje en Portugal werd het systeem door extreme weersomstandigheden onderuitgehaald. In Nederland kan het net zo goed een cyberaanval zijn. Of een kleine fout die kettingreacties veroorzaakt door ons overbelaste netwerk.
Toch gaan onze bestuurders vrolijk door met hun groene fantasieën. Nog een zonneweide erbij. Nog een windpark erbij. En ondertussen? Geen versterking van de basisinfrastructuur. Geen robuuste back-upplannen. Geen serieuze voorbereiding op rampscenario’s.
Als het straks misgaat, is er niemand die kan zeggen dat we niet gewaarschuwd waren.

Het alarm heeft geklonken – wie luistert?

De stroomstoring in Spanje en Portugal is niet zomaar een technisch incident. Het is een keiharde waarschuwing voor iedereen die denkt dat onze hypermoderne samenleving onaantastbaar is. Eén serieuze storing – en alles ligt plat.
Nederland moet nú actie ondernemen om het energienet te versterken, reservecapaciteit op te bouwen en redundantie in te bouwen tegen storingen en aanvallen. Oh, en door alle politici die verantwoordelijk zijn voor de huidige zwakte keihard naar huis te sturen.
Als we blijven slapen, is het geen vraag óf het gebeurt, maar slechts wanneer... met dank aan de stommiteiten en stupiditeit van onze zogenaamde 'leiders.'
Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Subscribe

* indicates required
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten