Wat wij gisteren tijdens onze drukbezochte live space al vermoedden, wordt vandaag pijnlijk duidelijk: de Spaanse autoriteiten zijn volledig de controle kwijt. Er is nog altijd geen verklaring voor de ongekend zware stroomstoring die grote delen van Spanje en Portugal urenlang in totale chaos stortte. Volgens regeringsbronnen, geciteerd door El País, wordt de situatie omschreven als "moeilijk te verklaren" en zelfs "heel vreemd." Na urenlang koortsachtig onderzoek door deskundigen van meerdere ministeries kunnen de Spaanse autoriteiten nog steeds geen oorzaak aanwijzen.
"Klimaatverandering" als bliksemafleider? Niemand gelooft het
Portugal probeerde gisteren nog even snel de schuld af te schuiven op "temperatuurschommelingen" – een doorzichtige poging om alles onder het tapijt van klimaatverandering te vegen. Maar iedereen met een beetje gezond verstand weet: zulke schommelingen zijn normaal in Spanje. Dat verklaart niet waarom een heel nationaal stroomnetwerk in elkaar klapt.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.
Deze storing was niet zomaar een hapering. Dit was de grootste stroomstoring ooit in de moderne geschiedenis van het Iberisch schiereiland. In sommige gebieden zaten mensen meer dan 18 uur zonder stroom.
Dat maakt het des te zorgwekkender dat de officiële autoriteiten nu moeten toegeven: ze hebben geen flauw idee wat er is gebeurd.
Mogelijkheid van Russische betrokkenheid blijft bestaan
Tijdens onze space gisterenavond werd er – terecht – gespeculeerd over een mogelijke aanval, met name vanuit Rusland.
En hoewel er geen bevestiging is dat Rusland daadwerkelijk achter deze storing zit, moeten we die mogelijkheid nog steeds serieus nemen. Zeker nu de Spaanse premier Pedro Sánchez zelf heeft verklaard dat "geen enkele hypothese wordt uitgesloten," en dat hij zelfs contact heeft gezocht met NAVO-baas Mark Rutte om de situatie te bespreken.
De link met Rusland is logisch: het geopolitieke klimaat is extreem gespannen. En juist de vitale infrastructuren van landen als Spanje en Portugal vormen potentiële doelwitten.
Maar, laten we helder zijn: op dit moment is niets bevestigd. Wat wél bevestigd is, is de totale paniek bij de Spaanse autoriteiten en het complete gebrek aan antwoorden.
Spanje in een nieuwe realiteit: kwetsbaar en onzeker
Wat deze hele situatie vooral blootlegt, is dat zelfs een ontwikkeld Europees land als Spanje volledig kwetsbaar is voor het soort infrastructuurcrisis dat we eerder vooral associeerden met minder stabiele regio’s.
Geen oorzaak. Geen oplossing. Geen garanties.
Dat moet iedereen, ook binnen Spanje en Portugal zelf, aan het denken zetten. Want als zelfs na zo’n enorme nationale ramp niemand weet wat er precies gebeurd is, dan leven we in een nieuwe realiteit waarin chaos altijd om de hoek kan liggen.
Spanje en Portugal zijn deze week keihard wakker geschud. De vraag is nu: hoe reageren ze? En kunnen ze hun systemen ooit nog écht veilig maken?
Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.