Gevoelige informatie en de overheid; wat een combinatie.
Medewerkers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg hebben jarenlang toegang gehad tot vertrouwelijke informatie. Iedereen die op het interne netwerk (intranet) kon, kon privacy-gevoelige informatie bekijken. Dat blijkt uit onderzoek van het VPRO-programma Argos.
In het systeem staan dossiers, waarin artsen met naam en toenaam worden genoemd. Er staat bijvoorbeeld in dat een arts verdacht wordt van fraude met geneesmiddelen, er is te zien wie daarover een melding heeft gedaan en waar de arts woonde. Ook staat er informatie in over slecht functionerende artsen met wie pittige gesprekken zijn gevoerd.
Iedereen die iets om privacy geeft, zou zeer kritisch over de overheid moeten zijn. Die wil steeds meer gegevens van ons hebben maar blijkt keer op keer op keer niet in staat om die informatie te beveiligen. Dit is niet alleen in overdrachtelijke zin, maar letterlijk illegaal.
Na de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ligt nu ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onder vuur wegens slordige omgang met privacygevoelige gegevens. Radio 1-programma Argos constateert in de uitzending van 19 april dat de inspectie jarenlang werkte met een systeem waarin medewerkers toegang hadden tot informatie waar ze niet bij hadden moeten kunnen.
Argos wist zelf de hand te leggen op gevoelige informatie. Het gaat hierbij ondermeer om gegevens van disfunctionerende artsen en ziekenhuizen, meldingen, klachten en vergaderverslagen. Deze waren tot 2006 voor medewerkers door het hele land toegankelijk op een netwerkschijf.
- See more at: http://www.skipr.nl/actueel/id18160-ook-igz-slordig-met-gevoelige-informatie.html#sthash.rkTpx4wa.dpuf