Ze zag dat daklozen ook behoefte hadden aan een fris kapsel. Daarom kwam ze met dit fantastische project

Geen categorie04 aug 2015, 12:00

Een kapsel zegt heel veel over je: je identiteit, hoe je je voelt, en hoe je over jezelf denkt.

Daarom vinden de meesten van ons het heerlijk om even naar de kapper te gaan. Naderhand voel je je echt als herboren. "Zo, ik zie er weer goed uit," denk je bij jezelf, waarna je zelfvertrouwen met sprongen toeneemt.

Helaas is niet iedereen in staat om zoiets simpels als een bezoekje aan de kapper te regelen. Kijk maar eens naar daklozen: ze willen er wel fris en monter bijlopen, maar ze hebben er gewoon geen geld voor. Het gevolg: hun kapsel wordt steeds slordiger, tot het er niet meer uitziet.

Screen Shot 2015-08-04 at 12.18.42

Dat is vervelend, maar het ergste is dat dit een bijzonder negatieve invloed heeft op het zelfbeeld van deze mensen. Langzaam maar zeker besluiten ze dat ze wel waardeloos móéten zijn; zo zien ze er immers ook uit.

Jody Wood is een kapster uit Philadelphia. Toen ze met daklozen sprak begreep ze bovenstaande pas echt... en besloot ze om er onmiddellijk iets aan te doen. Hoe? Door een kapsalon op wielen te creëren. In plaats van te wachten tot mensen naar haar kwamen ging ze de straat op - en dan met name om daklozen te helpen.

Screen Shot 2015-08-04 at 12.19.06

"Het verzorgen van je haar is voor normale mensen niets bijzonders. Het kan zelfs irritant zijn dat het 'moet'," zegt Jody. "Maar ik vind het interessant dat mensen die hun kapsel verwaarlozen uiteindelijk hun identiteit ook verliezen." En met hun identiteit hun zelfvertrouwen.

Screen Shot 2015-08-04 at 12.20.14

Jody legt uit:

"In Philadelphia is er geen opvang voor daklozen vanuit de stad zelf. Daarom is het zeer wel mogelijk dat daklozen letterlijk nooit een dak boven hun hoofd hebben. In hun dagelijkse strijd zijn ze bezig met overleven, met voedsel voor zichzelf en hun gezin te vinden. Het gevolg is dat je identiteit [red.: of je zelfbeeld] langzaam verloren gaat. Ook bezien anderen je steeds negatiever, wat de impact alleen maar groter maakt."

Screen Shot 2015-08-04 at 12.19.41

Daarom gebruikt Jody haar kapsalon op wielen om zoveel mogelijk daklozen te helpen. Als ze een dakloze ziet nodigt ze hem of haar uit en geeft ze hem/haar een goede knipbeurt. Het gevolg? De daklozen voelen zich altijd veel beter. Hoe gek het ook mag klinken, maar een knipbeurt zorgt ervoor dat ze meer zelfvertrouwen hebben en dat ze het gevoel hebben dat ze er wel degelijk toe doen - ook al hebben ze dan geen huis.

Screen Shot 2015-08-04 at 12.20.50

Jody heeft daarom een organisatie opgezet, Beauty in Transition, die zich in verschillende steden inzet voor daklozen. De organisatie is o.a. actief in Denver en New York, twee steden waar er bijzonder veel daklozen zijn.

Het is een schitterend initiatief dat veel meer publiciteit verdient.

Alle foto's in dit artikel zijn afkomstig van BeautyInTransition.org.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten