"De vraag overtreft het aanbod en ik moet regelmatig 'nee' verkopen of onze bijdrage beperken."
De commandant der Nederlandse strijdkrachten Tom Middendorp waarschuwt in de Defensiekrant dat het Nederlandse leger op het punt van omvallen staat. "We balanceren echt op het randje," legt hij uit.
Hij gaat verder:
"De werklast is flink omhoog gegaan, er wordt een zware wissel getrokken op onze mensen. Dat is door de hele organisatie voelbaar en met name bij de zogenaamde enablers. Dat zijn de ondersteuners van operaties die altijd nodig zijn, zoals genie, inlichtingen, technisch personeel en logistiek. We werken er hard aan om daar de tekorten in zowel mensen als middelen weg te werken, maar dat kost tijd en geld."
En daar ontbreekt het hem aan, met name dat laatste. De kabinetten van de afgelopen jaren hebben flink bezuinigd op Defensie. Middendorp:
"We zijn de laatste jaren flink uitgekleed. We zitten nu te krap in ons jasje, gelet op de verslechterende veiligheidssituatie. Die versterking is dus keihard nodig."
Gelukkig ziet hij licht aan het einde van de tunnel:
"Het fundament moet worden verstevigd: bijvoorbeeld voorraden op peil brengen en de materiële inzetbaarheid opvoeren. Daar wordt hard aan gewerkt. Ik zie verbeteringen. We zijn nog niet uit het dal, maar volgens mij wel het dieptepunt voorbij.
"De politiek," zegt Middendorp, "onderkent dit" onderhand eindelijk. Daarom heeft Defensie er "wat geld bijgekregen om de ergste pijn te verzachten." Als het goed is zet minister Jeanine Hennis die lijn door.
De tekorten lopen zo ernstig op dat er al enkele oefeningen afgezegd zijn. Ook, geloof het of niet, moeten soldaten soms "pang pang" roepen tijdens oefeningen; er is geen echte munitie om mee te schieten. Militairen spelen op die manier dus soldaatje.