De onderhandelingen gaan door.
Spannend jongens! De coalitiepartijen (VVD en PvdA) en hun onofficiële partners gaan weer met elkaar in gesprek over de begroting van volgend jaar (en daarna). De onderhandelingen worden ingeleid door gesprekken tussen de top van de VVD en die van de PvdA. De betrokken: vicepremier Lodewijk Asscher en zijn partijleider Diederik Samsom, en premier Mark Rutte en VVD-fractieleider Halbe Zijlstra.
Daarna schuiven Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP). Samen zullen ze de miljoenennota vormgeven die op Prinsjesdag gedeeld wordt met het publiek.
Volgens
Elsevier gaan de onderhandelingen dit keer voor de verandering niet over lastenverzwaringen, maar over mogelijke belasting
verlagingen. Ja, ja, het is ongelooflijk, maar gezien de 'economische groei' mogen u en ik in 2015 misschien wat meer
van ons eigen geld houden. Schokkend, ik weet het.
De liberale partij en de kleine christelijke fracties willen lastenverlichting via onder meer lagere lasten op arbeid. Ook willen zij dat er extra geld vrij wordt gemaakt voor Defensie. Dat er meer wordt uitgetrokken voor die sector, nu er weer spanningen zijn in Europa en IS oprukt in het Midden-Oosten, is zo goed als zeker.
Het is nog niet duidelijk hoeveel erin defensie wordt geïnvesteerd, maar eerder werd een bedrag van 100 miljoen euro genoemd, wat eigenlijk nog altijd dieptriest is.
Het enige probleem? De oppositiepartijen zullen er een hele kluif aan hebben om de PvdA ervan te overtuigen dat de lasten inderdaad moeten worden verlicht. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft namelijk al laten weten dat er wat hem betreft bijna geen ruimte is voor belastingverlagingen. Welnee, we moeten blij zijn dat eerder geplande verhogingen niet doorgaan!
"[Het is] geweldige winst dat we niet méér hoeven te bezuinigingen dan we eerder van plan waren."
Oh, en daar komt dit nog eens bij:
"Elke extra uitgave voor lastenverlichting betekent dat het begrotingstekort verder oploopt en dat moeten we niet doen."
Uiteindelijk gaat de PvdA natuurlijk wel akkoord met een aantal lastenverlichtingen - de partij zal wel moeten als ze niet wil dat het coalitie valt. De vraag is alleen wat de sociaaldemocraten daarvoor terug willen hebben? Zullen ze dan toch weer eisen dat de verlichtingen alleen maar betrekken op lagere inkomensklassen en dat er meteen nieuwe belastingverhogingen komen voor mensen met een hoger inkomen? Of willen ze alleen wat extra geld voor hun rode hobby's, waaronder het uitdelen van gratis uitkeringen waar de ontvanger niets voor terug hoeft te doen?