Sybrand van Haersma Buma evenaart de virtuele all-time low van het CDA. In de jongste peiling van Maurice de Hond verliezen de christen-democraten een zetel aan de PVV, waardoor ze tot 13 zetels terugvallen. Opmerkelijk, omdat er geen directe aanleiding voor het zetelverlies is. Het lijkt een belangrijke les voor de partij: zonder te profileren is de bodem net zo diep als bij een overdosis aan Koppejan- en Ferrier-gejankebal.
Ook GroenLinks verliest een zetel. Jolande Sap bloedt nog steeds als een ritueel geslacht schaap leeg door het Kunduz-debat. De aanklacht van een oud-MIVD-medewerker tegen Mariko Peters is nog niet in de peiling meegenomen omdat dat pas gisteren ging spelen. Overigens was dit verhaal begin april al bekend omdat de MIVD'er toen met De Pers sprak. Zo blijkt maar weer welke krant de grote katalysator van het nieuws is. Het verloren blauwe GL-stoeltje schuift naar de PvdA. Daarvoor lijkt me een felicitatie op zijn plaats. Gefeliciteerd, Job! Of, zoals de twitters al schrijven: één week geen Cohen op teevee en de PvdA stijgt als een raket in de peilingen. Zelf zou ik dat uiteraard niet over mijn lippen durven krijgen.
De Hond heeft deze week onderzocht hoe de kiezerspatronen zich volgens sociaal-economische lijnen bewegen. Volgens de beroepshoaxer zijn de leegloop van PvdA en CDA met name te danken aan een uitstroom van laagopgeleiden. Zij die een lage opleiding en een hoog inkomen hebben, vluchten naar de PVV. Een lage opleiding en een laag inkomen verhuizen - verrassing! - naar de SP. Hogeropgeleiden zijn veel minder volatiel. Wanneer ze al naar een andere partij verhuizen, zijn VVD en D66 de bestemmingen.
De twee laatstgenoemde partijen zijn samen met de PvdA, SGP en - in veel mindere mate - GroenLinks de partijen die populair zijn onder hogeropgeleiden. PVV, SP, Dierenpoes en ChristenUnie doen het goed onder laagopgeleiden. Bij de hoge inkomens zijn VVD, CDA, D66 en opnieuw SGP relatief populair. Van lage inkomens profiteren alleen ChristenUnie en SP. De PVV blijkt qua inkomens dwars door alle bevolkingsgroepen heen te gaan.
Voor de mensen die de christelijke partijen niet zo goed kennen is er een opvallend patroon zichtbaar. De SGP scoort hoger onder hoogopgeleiden en hoge inkomens, terwijl de CU met name bij de lage inkomens en opleidingen populair is. Dat verklaart mogelijk de hang van de SGP naar rechts en de profilering van de CU op linkse thema's als duurzaamheid, multiculturalisme en de recentelijke tegenwerking van het Europees noodfonds. Dat laatste uiteraard voor de bühne want Jan Kees de Jager laat zich niet afstoppen, maar toch.
Afijn, de gehele peiling van deze week. Tussen haakjes de verschuiving ten opzichte van vorige week: VVD 31 (-), PVV 30 (+1), SP 25 (-), PvdA 17 (+1), D66 18 (-), CDA 13 (-1), GroenLinks 6 (-1), ChristenUnie 5 (-), SGP 2 (-), PvdD 2 (-), Bejaarden 1 (-)
Voetnoot: heeft u zich al geabonneerd op de
Dagelijkse Nieuwsbrief? Niet alleen ontvangt u dagelijks rond het middaguur de laatste kopij van Dagelijkse Standaard in uw inbox, daarnaast helpt u de site draaiende te houden. Onze redacteurs moeten ook soms eten, ziet u.