De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un heeft troepen naar Oekraïne gestuurd. Foto: Alexander Khitrov / Shutterstock.com

Noord-Koreaanse troepen vechten mee met Rusland: meer internationale betrokkenheid

Buitenland28 apr , 9:00
De Noord-Koreaanse regering heeft voor het eerst officieel toegegeven dat Noord-Koreaanse militairen meevechten aan de zijde van Rusland in de oorlog tegen Oekraïne. Via het staatsmedium KCNA liet de militaire commissie van de Arbeiderspartij weten dat Noord-Koreaanse troepen hebben bijgedragen aan de herovering van Russisch grondgebied — vermoedelijk wordt daarmee de regio Koersk bedoeld.
Belangrijk nieuws, zonder meer. Het toont eens te meer aan dat het conflict in Oekraïne allang geen "lokale oorlog" meer is. Steeds meer landen raken direct betrokken.

Strategisch bondgenootschap: Rusland en Noord-Korea trekken samen op

De samenwerking is geen verrassing: vorig jaar ondertekenden Vladimir Poetin en Kim Jong-un een militair pact. Sindsdien worden er niet alleen wapens, maar ook manschappen naar Rusland gestuurd. Volgens Oekraïense inlichtingendiensten zijn sinds de deal ongeveer 14.000 Noord-Koreanen naar Rusland gehaald, waarvan zo’n 3000 direct werden ingezet als vervanging van gesneuvelde Russische soldaten.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Subscribe

* indicates required
De Noord-Koreanen hebben zich inmiddels aangepast aan de moderne oorlogsvoering, ondanks aanvankelijke problemen door gebrek aan pantservoertuigen en ervaring met drones. Volgens Russische en Noord-Koreaanse verklaringen vechten de troepen "voor rechtvaardigheid" en beschouwen zij Russisch grondgebied als hun eigen grondgebied.

Woke verontwaardiging in het Westen: Hypocriet!

De gebruikelijke media-opwinding in het Westen laat zich raden. De verontwaardiging druipt eraf. "Schokkend", roepen ze. "Bewijs dat Rusland niet alleen staat."
Maar laten we eerlijk zijn: het Westen — en de NAVO in het bijzonder — doet precies hetzelfde. Officieel is er geen NAVO-lidstaat die "meevecht" in Oekraïne, maar iedereen weet dat er wel degelijk Westerse soldaten op Oekraïens grondgebied opereren. Special forces, militaire trainers, inlichtingenofficieren: ze zijn allemaal aanwezig, zij het in ‘niet-officiële’ hoedanigheid.
Daarbij komt dat Oekraïne volledig wordt bewapend door de NAVO, van tanks tot luchtverdedigingssystemen. En Oekraïense troepen krijgen in real-time militaire informatie doorgestuurd via Westerse satellieten en spionagenetwerken.

De realiteit: een proxy-oorlog tussen grootmachten

Wat zich in Oekraïne afspeelt is simpelweg een proxy-oorlog tussen grootmachten. Rusland krijgt hulp van Noord-Korea, misschien straks ook meer van andere bondgenoten. Oekraïne leunt volledig op de NAVO. Beiden zetten middelen, mankracht en technologie in zonder officieel zelf "in oorlog" te zijn.
Noord-Koreaanse soldaten in Koersk zijn dus een belangrijke ontwikkeling. Maar geen fundamentele verandering van de aard van het conflict. Ze maken alleen zichtbaar wat al lang gaande is: Oekraïne is het speelveld geworden van een veel grotere machtsstrijd.
De echte vraag is niet of het Westen "geschokt" moet zijn, maar wanneer we eindelijk eerlijk gaan zijn over onze eigen betrokkenheid. Deze oorlog is geen zwart-witverhaal — en zeker geen strijd van "het vrije Westen" tegen "barbaarse agressors". Beide kanten spelen hetzelfde spel.
Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Subscribe

* indicates required
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten