Defensie is opeens weer belangrijk. Foto: VanderWolf Images / Shutterstock.com

Defensie wil kazerne Budel terug: eerst uitgekleed, nu opeens 'urgent'

Politiek28 apr , 8:00
Het ministerie van Defensie wil de Nassau-Dietzkazerne in Budel terug. Jarenlang liet de politiek Defensie verkommeren, waardoor de kazerne werd afgestaan aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de opvang van "kansenparels". Nu blijkt dat onze krijgsmacht toch weer broodnodig is, wordt er opeens paniekvoetbal gespeeld.

Kazerne Budel: Van militair bolwerk naar asielopvang

Toen het kabinet Defensie jarenlang financieel uitmergelde, werd de kazerne in Budel zonder blikken of blozen overgedragen aan het COA. De militaire noodzaak? Wegbezuinigd. Nu, jaren later, ‘ontdekt’ Den Haag opeens dat we Defensie keihard nodig hebben.
De media en de politiek schermen nu graag met "spanningen met Rusland" om deze draai te rechtvaardigen. Maar laten we eerlijk zijn: een land hoort áltijd in staat te zijn zichzelf te verdedigen, ongeacht internationale spanningen. De noodzaak voor een sterke Defensie is tijdloos en fundamenteel, niet afhankelijk van het nieuws van de dag.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Subscribe

* indicates required

Defensie moet ruimte terugveroveren

Defensie wil het personeelsbestand uitbreiden tot 200.000 en heeft daar dringend ruimte voor nodig. De kazerne in Budel — waar nu maximaal 1500 asielzoekers worden opgevangen — is daar bij uitstek geschikt voor. Het terrein is nog altijd eigendom van Defensie, maar de feitelijke controle ligt momenteel bij het COA.
Met een ‘in- en uitlooppad’ wil het kabinet ervoor zorgen dat de kazerne tegen 2028 weer volledig in militaire handen komt. Minder asielzoekers, meer militairen — eindelijk een stap in de goede richting.

Politiek falen: Defensie in de uitverkoop gezet

We mogen deze politieke blunder niet vergeten. De huidige situatie — waarin Defensie moet smeken om eigen infrastructuur terug te krijgen — is volledig het gevolg van decennia aan wegkijken. Links en een deel van rechts zagen Defensie als overbodige luxe. Dat bleek een gigantische misrekening.
Nu moet er hals over kop ruimte geregeld worden. Het kabinet probeert stikstofregels, milieuwetten en Europese richtlijnen te ontwijken om Defensie nog enigszins ademruimte te geven. Zelfs Lelystad Airport en oefengebieden in Caribisch Nederland worden genoemd als alternatieven.

Defensie moet topprioriteit zijn

Wat Nederland nodig heeft is simpel: een krachtige heropbouw van de krijgsmacht. Niet omdat er toevallig ‘spanningen’ zijn, maar omdat zelfverdediging altijd prioriteit nummer één moet zijn voor een fatsoenlijke natiestaat.
De kazerne in Budel moet dus zo snel mogelijk volledig terug naar Defensie. Niet pas in 2028, maar nu. En met een duidelijke boodschap richting de politiek: nooit meer onze veiligheid ondergeschikt maken aan ideologieën of korte-termijnpolitiek.
Nederland verdient een krijgsmacht die kan beschermen wat ons dierbaar is — onder alle omstandigheden.
Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Subscribe

* indicates required
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten