Komt er een Brexit aan?
Stappen de Britten over ongeveer twee jaar uit de Europese Unie of niet? Dat is de vraag die iedereen, van links tot rechts, van pro-EU tot anti-EU, gaat bezighouden de komende tijd. Reken maar dat ze bij de Europese Unie iedere ontwikkeling met een schuin oog in de gaten houden, want als de Britten uit de
EU stappen is het hek van de dam en volgen er ongetwijfeld meer landen.
De Britse premier
David Cameron, die vorige week de verkiezingen glorieus heeft gewonnen, zegt dat hij "zware" onderhandelingen verwacht over het wijzigen van de Europese verdragen over meer vrijheid binnen de Europese Unie. Tegelijkertijd
zegt hij dat de andere Europese lidstaten niet om hem heen kunnen vanwege het mandaat dat hij heeft gekregen bij de Britse verkiezingen.
"Het (de onderhandelingen) zal moeilijk worden, dat is duidelijk, maar wij hebben een mandaat gekregen", zei de premier voordat hij voor het eerst sinds de verkiezingen van donderdag de Conservatieve parlementariërs toesprak. Hij kreeg luid applaus.
Cameron wil in 2017 het onderhandelingsresultaat voorleggen aan het volk in de vorm van een referendum over het Britse lidmaatschap van de EU. Als Cameron een prima resultaat weet binnen te slepen, zullen de Britten waarschijnlijk bij de EU blijven, maar als dat niet lukt - bijvoorbeeld door onwil vanuit Brussel - dan is de kans vrij groot dat de Britten dan tegen het resultaat stemmen en dus voor het verlaten van de EU.
Het zijn spannende, zeer spannende tijden.