Een burenruzie in Amsterdam loopt helemaal uit de hand.
Een burenruzie in een appartementencomplex in de Coffijboomstraat (aan de oever van het IJ) loopt honderd procent uit de hand. De buren kregen jaren geleden eerst ruzie met elkaar vanwege een stel wilde honden. Nu staan ze elkaar letterlijk naar het leven.
Het beste bewijs voor die stelling? Een Facebook-update van één van de betrokken buren.
Hij schrijft het volgende op het populaire sociale netwerk:"Ik heb nog één verlangen in dit leven: dit duivels gebroed uit te roeien. (…) Ieder hoofdstuk is mij tienduizend euro waard... Iedereen mag mee komen helpen. (…) Als ik maar het genoegen heb eigenhandig de lichtjes uit te doen.”
In totaal biedt hij 20.000 euro voor de moord op Gabriela Hirschberg en haar huisvriend. Ook plaatst de man regelmatig antisemitische teksten op zijn tijdlijn, alles gericht aan Hirschberg (die van joodse afkomst is).
Uit de meeste reacties op de Facebook-post blijkt dat bekenden en vrienden van de man maar al te bereid zijn om hem een handje te helpen om Hirschberg en haar huisvriend te doden.
Hirschberg is dan ook bijzonder bang. Ze vertelt aan
De Telegraaf:"Ik heb zelfs regelmatig op een matrasje in de kelderbox geslapen omdat de nachtelijke geluidsoverlast ondraaglijk was. Het heeft me zoveel stress en spanning bezorgd dat ik mijn baan kwijt ben geraakt en ernstige medische klachten heb."
De dreigende buurman is daar niet van onder de indruk. Hij beweert dat ze alles "verdraait" (ik weet niet zeker hoe je een duidelijke oproep om iemand te vermoorden kan verdraaien, maar dat geheel terzijde) en dat ze zijn email "zelfs hackt."
De ruzie begon jaren geleden toen Hirschberg bij Ymere klaagde omdat ze last had van de windhonden van de buurman. Die maakten blijkbaar erg veel herrie, waardoor haar levenskwaliteit erop achteruit ging. Toen ze haar klacht eenmaal indiende ging de buurman los. Hij beschuldigde haar opeens ook van het creëren van
overlast. Sindsdien beschuldigen ze elkaar over en weer - zelfs van mishandeling.
Ymere heeft beide buren al een andere woning aangeboden, maar beide willen daar niet op ingaan. Volgens Hirschberg is het grootste probleem dat de aan haar aangeboden woning kleiner, maar wél duurder was.
De wooncorporatie heeft nu genoeg van deze situatie - net als alle andere buren van de betrokken partijen - en heeft besloten om in actie te komen. Hoe? Door Hirschberg via een kort geding te dwingen haar woning alsnog te verlaten.
Ymere laat in een verklaring aan De Telegraaf weten:"Van de verwensingen over en weer lusten de honden geen brood. Ze maken elkaar het leven zuur en het gaat daarbij van kwaad tot erger. We hebben als corporatie alles geprobeerd om dit conflict op te lossen. Beide partijen is een andere woning aangeboden, maar allebei weigeren ze te vertrekken. Inmiddels zijn ook andere buurtbewoners de situatie spuugzat. Zij stellen vooral overlast van mevrouw Hirschberg te ervaren, waardoor we tegen haar een procedure zijn gestart om de huurovereenkomst te ontbinden.”
Hoewel het voor een buitenstaander natuurlijk bijzonder lastig is om vast te stellen wie hoofdverantwoordelijk is, is het nogal opvallend te noemen dat de partij die de andere partij publiekelijk bedreigt ermee weg lijkt te komen. Dat is wat gek; niet alleen omdat het duidelijk maakt dat de buurman bepaald niet sociaal is, maar ook omdat het uiten van dreigementen aan het adres van een ander in strijd is met de wet.