In het afgelopen jaar was Brazilië een van de slechtst presterende aandelenbeurzen in de wereld met een daling van haar leidende index (Ibovespa) van zon 27%.
Op zich niet zo verwonderlijk met een inflatie van bijna 6% en een rente van zon 10%, plus een overheid die veel te veel regels oplegt en de economie voortdurend probeert te sturen. Terwijl beleggers wereldwijd vele miljarden pompen in fondsen en aandelen die nog enig dividendrendement opleveren, laat men een land als Brazilië links liggen terwijl daar nu net veel dividend te oogsten valt. Aandelen van opkomende economieën worden veelal gezien als groeiaandelen, maar Brazilië bewijst dat ze ook nuttig kunnen zijn als dividendaandelen.
Brazilië heeft ontegenzeggelijk veel problemen, maar ook goede uitgangspunten. De bevolking is jong, de demografische opbouw aanmerkelijk beter dan die in Europa, de middenklasse groeit en zo ook de inkomens. En dan hebben we het nog niet gehad over het naderende WK voetbal en over twee jaar de Olympische zomerspelen. Beide evenementen zullen een enorme impuls betekenen voor de infrastructuur en toerisme, alhoewel het lange termijn effect niet overschat moet worden.
Behalve de gunstige demografie heeft Brazilië ook nog het voordeel van de bodemschatten en de grote interne markt. Veel dividendbetalende bedrijven aldaar halen een belangrijk deel van hun omzet en winsten op hun eigen interne markt. De consumentenbestedingen vertegenwoordigen 62% van de economie, terwijl export slechts 12,7% bedraagt. Dit is een groot voordeel, want de economie is daardoor minder afhankelijk van de wereldeconomie. Keerzijde is wel dat de koopkracht van de bevolking niet te veel uitgehold moet worden door bijvoorbeeld de inflatie.
Volgens Julie Dickson van Ashmore Equities Portfolios en Will Landers van Blackrock nadert het gemiddelde dividendrendement nu 4,5%. Het gemiddelde wereldwijd is momenteel 2,5% en was over de afgelopen tien jaar gemiddeld 2,6%. Ze noemen het zelfs niet onrealistisch om een gespreide portefeuille op te bouwen van Braziliaanse aandelen met een gemiddeld dividendrendement van 5% tot 5,5%.
Een belangrijke factor bij het beleggen in Brazilië is de waardeontwikkeling van de Real. Deze is in de afgelopen twaalf maanden met zon 23% in waarde gedaald ten opzichte van de euro. Voor de inflatie niet gunstig en ook niet voor bedrijven die grondstoffen uit het buitenland moeten importeren. Aan de andere kant voor multinationale bedrijven wel degelijk gunstig. Zij worden steeds concurrender door de lage wisselkoers. Inmiddels zijn er ook ETFs gelanceerd die puur beleggen in Braziliaanse dividendaandelen, dus de belangstelling zal over tijd zeker toenemen.
De economische groei in Brazilië is in de afgelopen jaren gedaald van 7,6% in 2010 naar 2,5% momenteel. Dit is mede het gevolg van de lage arbeidsproductiviteit en de lage economische groei in bijvoorbeeld China. In het najaar van dit jaar zijn er weer nieuwe verkiezingen in Brazilië. De grootste uitdagingen voor de nieuwe regering worden het verhogen van de arbeidsproductiviteit (meer en beter onderwijs), het inperken van het overheidsapparaat, het loslaten van maximale prijzen en het veel verder opvoeren van infrastructurele werken.
Ook hier geldt dat niet alle eieren in 1 mandje moeten worden gelegd, maar een beperkte allocatie op deze koersen kan interessant zijn.
Michael Toorop, Managing Partner Persist Global Wealth Management