Amerikaanse Privacywaakhond: NSA-metadataprogramma illegaal

Geen categorie23 jan 2014, 23:02
Een Federale Privacywaakhond, The Privacy and Civil Liberties Oversight Board, heeft in een rapport van 238 bladzijden geconcludeerd dat de massale verzameling van telefoondata weinig heeft bijgedragen aan de bestrijding van terrorisme, maar veel belangrijker nog dat het hartstikke onwettig is. Dit NSA-metadataprogramma zou volgens de privacywaakhond met onmiddellijke ingang moeten worden stopgezet.
Dit rapport van deze onafhankelijke privacywaakhond, die is ingesteld in 2007 door het Amerikaanse Congres, is een vette streep door de rekening van de NSA Big Brother Obamaregering. Vorige week heeft Obama in een retorische speech nog geprobeerd de wind uit de zeilen van de NSA te halen door met de gebruikelijke bombarie een hele bescheiden wijziging in het controversiële metadataprogramma van de NSA voor te stellen. In zijn speech claimde Obama dat het metadataprogramma grondwettig zou zijn, ondanks dat zijn eigen adviescommissie en een federale rechter het tegendeel concludeerden. Nu komt daar dus een onafhankelijke privacywaakhond bij.
In haar rapport maakt de privacywaakhond gehakt van de gebrekkige juridische basis voor het metadataprogramma van de NSA:
“lacks a viable legal foundation under Section 215, implicates constitutional concerns under the First and Fourth Amendments, raises serious threats to privacy and civil liberties as a policy matter, and has shown only limited value"
De privacywaakhond memoreert ook nog even de geschiedenis van het metadataprogramma. Pas sinds augustus van vorig jaar heeft de geheime rechtbank, het Foreign Intelligence Surveillance Act Court, een juridische basis gevonden voor metadataprogramma terwijl de NSA al jaren telefoondata vordert. Voor 2006 werd het metadataprogramma gebaseerd op de oorlogsmacht van de president, wat uitermate dubieus is. Daarna op Sectie 215 van de Patriot Act, wat iets minder maar nog steeds dubieus is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten