Amerika bereidt zich voor om zich over te geven aan Turkije: wil helpen bij opstellen uitleveringsverzoek Fethullah Gülen

Geen categorie23 jul 2016, 19:00

Recep Tayyip Erdogan krijgt zijn zin. Altijd. Zo werkt het blijkbaar -- niet alleen in Turkije, maar ook in de rest van de wereld.

Volgens de Turkse krant Hurriyet (hier hun Engelstalige versie) heeft de Amerikaanse overheid het Erdogan-regime een behoorlijk schokkend aanbod gedaan. Washington DC heeft Ankara namelijk verteld dat ze maar wat graag samen met de Turken een werkgroep vormen zodat ze samen het uitleveringsverzoek kunnen schrijven inzake Fethullah Gülen, de man die president Erdogan verantwoordelijk houdt voor de mislukte couppoging van vorige week (laten we er maar even vanuit gaan dat het inderdaad een mislukte staatsgreep was en geen truc van Erdogan en co).

The United States made an offer to form a working group composed of officials from its foreign affairs and justice departments in order to assist Turkey in preparing its formal request for the extradition of Pennsylvania-based Islamic scholar Fethullah Gülen, who is believed to have orchestrated the July 15 failed coup attempt, Turkish Foreign Minister Mevlüt Çavuşoğlu has confirmed.

In een gesprek tussen de Amerikaanse vice-president Joe Biden en de Turkse premier Binali Yildirim zei die eerste toe dat Amerika het Erdogan-regime zal blijven steunen. Dit betekent feitelijk dat Erdogan weet dat hij alles kan doen wat hij wil. Het Europees Verdrag voor de Rechten van de mens opschorten, de noodtoestand uitroepen voor een periode van minimaal drie maanden, tienduizenden mensen ontslaan en/of gevangenzetten, het maakt allemaal niets uit. 'Doe wat je wilt,' zegt Washington DC tegen Erdogan, 'het zal ons verder een zorg zijn.'

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte duidelijk dat Amerika die crackdown óók steunt:

"I mean I think any democratic government that faced what they faced just a few days ago – and let’s be mindful of the calendar here, this wasn’t that long ago – you can understand that they have a responsibility to investigate. They have a responsibility to hold those who are responsible for it to account."

Die uitspraak is niet zo zeer opmerkelijk omdat Amerika de coup veroordeeld -- dat is logisch -- maar dat het Erdogan-regime tegelijkertijd 'democratisch' genoemd wordt. Dat is volstrekt onzinnig. Erdogan heeft de vrijheid van meningsuiting en van de pers afgeschaft. Hij heeft lak aan de spreiding van de macht en wordt steeds meer een alleenheerser. Ook drukt hij protesten tégen zijn regime al tijden met geweld de kop in (zie de demonstraties rond Gezi Park) én zijn er redenen om te geloven dat de AKP bij de vorige verkiezingen deels heeft 'gewonnen' door kiesfraude.

Geen enkele libertariër, conservatief, liberaal of conservatief-liberaal uit Nederland kan waardering hebben voor Fethullah Gülen. De man is een islamist die religie wil gebruiken om de politiek te beïnvloeden en om een nieuw, niet-seculier!, regime te vestigen in Turkije. Tegelijkertijd geldt precies datzelfde voor Erdogan. Er is een reden dat hij en Gülen jarenlang -- nee: decennialang! -- bondgenoten waren: ze deelden en delen een afkeer van het Kemalisme, het politieke en culturele systeem ingevoerd door Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van de huidige Turkse Republiek. Dit betekent dat beide mannen géén vrienden zijn van ons... en dat er geen enkele reden is voor Amerika om Erdogan naar de mond te praten door zijn regime 'democratisch' te noemen.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten