"Allemaal een onvoldoende!" Deze vijf fictieve personages waren het meest invloedrijk in 2016

Geen categorie25 dec 2016, 13:00
2016 was een knettergek jaar vol persiflages, memes en spannende tv-series. Welke vijf compleet verzonnen karakters sprongen eruit?
In 2016 leerden we de betekenis van 'fake news' en klonken er vele beschuldigingen dat hele groepen hun binding met de realiteit aan het verliezen zijn. Duidelijk is dat er in het schemergebied tussen feit en fictie veel ruimte is voor grijstinten.
Wat overigens niet wil zeggen dat alle fictie wordt aangezien voor feiten. Sommige dingen waren juist zo leuk omdat ze nep waren. Neem bijvoorbeeld de onderstaande vijf personages. We hebben genoten van ze of hebben ons iets geleerd. Hoe dan ook: 2016 zou niet hetzelfde jaar zijn geweest als we deze nep-personages nooit hadden gekend.

5. De Donald Trump van Alec Baldwin

Uit: Saturday Night Live

alec-baldwin-trump
Uiteraard bestaat Donald Trump echt, maar Alec Baldwin gaf in Saturday Night Live - zeg maar, de Amerikaanse variant op Koefnoen - een geheel nieuwe wending aan de man die uiteindelijk gekozen zou worden tot nieuwe president van de Verenigde Staten. Het persiflage werd uitvoerig geprezen, maar ving ook veel kritiek. Waaronder ook van Trump zelf. Nu Trump president is en de VS voor vier jaar vastzit aan de New Yorkse projectontwikkelaar, zal Alec Baldwin vermoedelijk nog wel een paar keer langskomen met z'n Trump-typetje...

4. Sun en Moon

Uit: Pokémon Sun en Pokémon Moon

pokemon_sun_moon_trainers-0-0
Eén van de bestverkochte videogames van 2016 zijn de 3DS-spellen Pokémon Sun en Pokémon Moon. Voor de zevende keer in twintig jaar kruipen we in de huid van een jongen (Sun) of meisje (Moon) om vervolgens zoveel mogelijk Pokémon te verslaan, het kwaad van de wereld uit te bannen en uiteindelijk een Pokémon-meester te worden. Valt het in herhaling? Kritieken zeggen iets anders! Het spel heeft alle stukken gehouden die het populair maakte, maar tevens de formule een beetje vernieuwd. Resultaat? Vele uren speelplezier aan Pokémon Sun en Moon, die ook in 2017 nog veel mensen vierkante oogjes zullen bezorgen!

3. The Man in Black

Uit: Westworld

westworld-new5-1200x675
De 'Golden age of television' is nog altijd niet ten einde gekomen, en dat bleek ook wel toen HBO hun nieuwe hitserie Westworld lanceerde. Het scifi-drama dat ons doet nadenken over de technologische revolutie, bewustwording en de aard van de mens bleek een spannend en meeslepend plot te hebben. Iedere week schoten nieuwe mysteries als paddestoelen uit de grond, waarna fans van de serie probeerden de raadsels te ontrafelen. Soms lukte dat, en soms ook niet.
The man in black is waarschijnlijk het meest centraal geweest voor alle theorieën die fans hebben ontwikkeld. Want wie is het precies die er schuilgaat onder die zwarte cowboyhoed? Tien weken lang hielden fans hun adem in, maar uiteindelijk kwam de verlossing halverwege de tiende aflevering. Een dikke duim omhoog als jouw theorie klopte!

2. Pepe

Uit: Boy's Club

pepe-the-frog-redrawn-670x670
De groene kikker Pepe werd een onwaarschijnlijke internetheld toen Donald Trumps presidentiële campagne werd opgepikt door internetgroeperingen, waaronder het forum 4Chan. Al snel bleek er behoefte aan een officieuze mascotte waarmee de online Trump-fans hun held konden steunen. Gekozen werd voor Pepe, een kikker uit een obscuur stripverhaal genaamd Boy's Club. Het personage was simpel te tekenen, en dat was voornamelijk waar de aantrekkingskracht uit bestond. Dankzij photoshoppers dook Pepe ineens overal op, ook in foto's die wat minder beschaafd waren. Zodoende plaatste de anti-haatclub ADL de geinige groene kikker op een lijst met 'haatsymbolen', en ging Pepe de geschiedenis in als eerste kikker ooit die een dergelijke 'eer' heeft gekregen.

1. De leraar Duits uit Rundfunk

Uit: Rundfunk

Absurdistische humor is niet dood, het is springlevend. Zélfs bij de publieke omroep. Zo bewees althans het KRO-NCRV-programma Rundfunk, dat in 2016 iedere week de fascistoïde neigingen van een leraar Duits op een middelbare school liet zien. Nederland lag in een scheur, en dat was maar goed ook. Uiteindelijk was 2016 geen jaar dat bol stond van de positieve gebeurtenissen, dus gelukkig konden we in ieder geval hiermee nog een beetje lachen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten