Terwijl steeds meer werkgevers klagen over afnemende loyaliteit en betrokkenheid op de werkvloer, blijkt er een opvallend simpele oplossing te bestaan: organiseer vaker een bedrijfsuitje. Uit recent onderzoek onder meer dan 500 werknemers blijkt dat maar liefst 94% van de Nederlanders bedrijfsuitjes belangrijk tot zeer belangrijk vindt. Toch wordt er in de praktijk vaak maar één keer per jaar iets georganiseerd. Een gemiste kans, zo blijkt uit de cijfers.
De kloof tussen wens en werkelijkheid
Nieuw onderzoek van PUB Events laat zien dat er een enorme kloof bestaat tussen wat Nederlandse werknemers willen en wat ze krijgen. Terwijl de meerderheid van de ondervraagden aangeeft dat ze meerdere uitjes per jaar zouden willen, moet meer dan 60% het doen met slechts één bedrijfsuitje per jaar. Nog erger: ruim 10% geeft aan dat er zelden of nooit een bedrijfsuitje wordt georganiseerd.
"
Terwijl werkgevers steeds meer moeite hebben om medewerkers betrokken te houden in een hybride werkomgeving, laten ze hier kansen liggen," zegt Hugo Haarman, directeur van PUB Events. "
Uit ons onderzoek blijkt dat bedrijfsuitjes een cruciale rol spelen in het vormen van sociale verbindingen en teamspirit, maar de frequentie blijft achter bij wat medewerkers werkelijk willen. Vooral in grote organisaties is het verschil tussen wens en werkelijkheid schrijnend."
Vooral jongeren willen meer
Opvallend is dat vooral jongere medewerkers snakken naar meer sociale interactie met collega's. Van de werknemers onder de 35 jaar zou maar liefst 63% graag meerdere keren per jaar een bedrijfsuitje willen, terwijl slechts 23% dit nu daadwerkelijk ervaart.
"In een tijd waarin de gedachte leeft dat jonge werknemers steeds minder loyaliteit tonen aan werkgevers, is het zorgwekkend dat bedrijven juist deze groep tekort doen," aldus Haarman. "Het is geen toeval dat juist deze generatie het vaakst van baan wisselt. Ze missen de sociale verankering die bedrijfsuitjes kunnen bieden."
Niet duur, wel belangrijk
Wat veel werkgevers niet lijken te beseffen, is dat een geslaagd bedrijfsuitje helemaal niet om spectaculaire of dure activiteiten draait. Uit het onderzoek blijkt dat werknemers vooral belang hechten aan gezelligheid en sociale interactie (91%), gevolgd door samenwerking (74%) en ontspanning (77%). Een bijzondere locatie of een uitdagende activiteit wordt door de meerderheid juist niet als essentieel gezien. Het gaat niet om wát je doet, maar met wie je het doet.
Grote bedrijven scoren het slechtst
Vooral bij grote bedrijven (meer dan 500 medewerkers) is er nog veel winst te behalen. Ondanks hun schaal en middelen, organiseert slechts 12% van deze bedrijven meerdere uitjes per jaar, terwijl bijna de helft (49%) van hun medewerkers aangeeft dit wel te willen.
"Juist in grote organisaties, waar mensen elkaar minder goed kennen, is behoefte aan informeel contact. Toch is het daar waar de minste uitjes worden georganiseerd. De ironie is dat grotere bedrijven vaak meer budget hebben, maar er minder mee doen," zegt Haarman.
De tijdgeest verandert
Het onderzoek toont aan dat de traditionele jaarlijkse kerstborrel of het zomeruitje niet meer volstaat in het huidige werkklimaat. Na een periode van thuiswerken en digitale meetings is er een hernieuwde waardering voor echte sociale interactie.
"Wat werkend Nederland eigenlijk zegt: we willen elkaar vaker zien, buiten de formele werkcontext om. Niet via een scherm, maar in het echt. Niet om te presenteren of te vergaderen, maar om te lachen en verbinding te maken," concludeert Haarman. "Bedrijven die dit serieus nemen, zullen merken dat ze daarmee ook werktevredenheid en loyaliteit stimuleren. En dat kan zomaar eens de beste investering van het jaar blijken."