Goed gedaan hoor! En dat terwijl je de hele media overgenomen hebt, sociale media hebt geband, en journalisten massaal hebt opgesloten! Oh, en er ook nog eens rare dingen gebeuren met stembiljetten.
De AK Parti van premier Erdogan heeft gisteren een bijzonder belangrijke zege geboekt bij de lokale verkiezingen. Hoewel het verwacht was dat die partij landelijk de grootste zou worden bleek de marge met betrekking tot de anderen erg groot te zijn. De AK haalde namelijk maar liefst 45%-46% van de stemmen binnen. Dit terwijl de grootste oppositiepartij, de seculiere CHP, genoegen moet nemen met een magere 26%-27%.
Daarnaast - en dit is veel belangrijker voor de AK - hield het de macht voorlopig in handen in zowel Istanbul als - daar ziet het er op dit moment naar uit - Ankara. Voorlopig tenminste, wat in die laatste stad zullen er vrijwel zeker hertellingen en mogelijk rechtszaken plaatsvinden. Niet zo gek aangezien het opeens misging met het tellen (de statistieken werden bijvoorbeeld niet meer geupdate) toen de CHP-kandidaat de AKP-kandidaat inhaalde. Daar word je als oppositie natuurlijk een beetje oplettend van.
Wantoestanden
Op zich is dat een behoorlijke prestatie, maar het is wat minder indrukkwekkend als je bedenkt dat:
1. De AKP vrijwel alle grote media in handen heeft. Hele kranten en tv-zenders herhalen alleen maar wat de AKP wil. De oppositiepartijen krijgen vrijwel geen ruimte om hun denkbeelden te delen met de kiezer.
2. Kritische journalisten de afgelopen jaren massaal zijn opgesloten. Het werd op een gegeven moment zelfs zo erg dat Turkije in dat opzicht de grote leider van de wereld was, ja, zelfs voor China.
3. Er zijn gisteren bijzonder veel klachten binnengekomen over problemen bij de stemhokjes. Zo zijn er, volgens Twitteraars, verbrandde stembiljetten gevonden waarop de kiezer op een oppositiepartij had gestemd:
Alleged RT @oemoral Democracy in #Turkey:Burned ballots for the opposition found in school dumpsters v @SertacAkkan pic.twitter.com/3yKnaQ2HKv
Laura Wells (@wellsla) March 30, 2014
En dat is niet alles. Zo werden kiezers, berichtte men op Twitter, in verschillende steden geconfronteerd met stembiljetten waar de AKP al aangevinkt stond (terwijl ze graag op een andere partij wilden stemmen) en werden toezichtshouders van oppositiepartijen volgens berichten op dat sociale netwerk lang niet altijd geaccepteerd.
4. Ook heeft de AKP de afgelopen tijd zowel YouTube als Twitter geblokkeerd, waardoor heel veel kiezers niet weten wat er gebeurt. De vrijheid van meningsuiting wordt hierdoor ernstig bedreigd; ze kunnen alleen nog maar horen van pro-AKP media. Er is geen enkele vorm van tegengeluid meer, zelfs niet op Internet, simpelweg doordat sites waarop men andere meningen kan uiten geblokkeerd zijn.
Zoals een andere twitteraar en ik gisteren al bespraken:
@MichaelvdGalien exactly - add blocking of Twitter, YouTube, threatening journos, abusing the election law..@PieroCastellano @zeynep
Murat Onur (@muratfonur) March 30, 2014
5. Het officiële staatsnieuwsagentschap gisteravond continu met bijzonder merkwaardige cijfers kwam, die tegengesproken werd door onafhankelijke onderzoekers/waarnemers. De oppositie riep dan ook dat er sprake was van manipulatie, dit in een poging om waarnemers van oppositiepartijen naar huis te krijgen en de verkiezingen zo te beïnvloeden.
6. Alle kranten, websites en zelfs onafhankelijke nieuwsagentschappen gisteren het slachtoffer waren van een vreselijke cyberaanval, waardoor ze niet over de verkiezingen (en onregelmatigheden) konden berichten. De Nederlandse journalist Marc Guillet reageerde gisteravond dan ook als volgt op deze 'democratische' verkiezingen:
I've been reporting on #Turkish #elections since 1983; 1st time ever this #chaos; dirty tricks & irresponsible partisan behavior since Gezi
Marc Guillet (@Turkeyreport) March 30, 2014
7. Kranten die pro-Gülen en dus nu anti-Erdogan zijn werden gisteravond opeens omsingeld door boze aanhangers van de AKP. Dit was dus nadat ze al te maken hadden gekregen met een zware cyberaanval waardoor hun websites offline waren. De aanwezige journalisten moesten vrezen voor hun werk, hun kantoor, én misschien zelfs voor hun gezondheid.
8. Er gisteren 'opeens' sprake was van elektriciteitsproblemen, en dan met name in gebieden waar het erg spannend was:
Provinces which had power cut during vote counting. Note that most of them are tiebreakers pic.twitter.com/o9xot6K2WI @CNN @usosce @coe
Kerem Gulay (@KeremGulay) March 30, 2014
9. En dan de belangrijkste zorg: Ankara vannacht naar de CHP ging, waarna Gokcek (van de heersende AKP) een hertelling eiste in bepaalde districten, en er volgens twitteraars opeens CHP-stemmen en verdwenen en AKP-stemmen bijkwamen.
@06JAnk @wellsla @parklarbizimank mind games in Ankara! After 1cast AKP gains 2K while CHP loses 2K!! pic.twitter.com/R5jRbGRmFb
BerkinE (@AKPgunlugu) March 31, 2014
En:
The governing party won after votes re-counted in disputed area in Ankara. Opposition says nasty things played out there; rigging. #Turkey
Abdullah Ayasun (@abyasun) March 31, 2014
Sterker nog, de kandidaat van de oppositie heeft zelfs twee keer gezegd dat hij heeft gewonnen.
Erdogans reactie
Dat is allemaal buitengewoon vervelend - en het bewijst dat de verkiezingen feitelijk alles behalve open en eerlijk waren - maar wat het nog erger maakt is dat Erdogan gisteravond onmiddellijk heeft laten weten dat hij alle critici van zijn regime nóg harder gaat aanpakken.
Erdogan signals crackdown on dissent and opposition. Especially on Gulen movement. #Turkey
Abdullah Ayasun (@abyasun) March 30, 2014
Dat blijkt wat zachtjes te zijn uitgedrukt:
Erdogan: The time to clean(eliminate) these people has come
AEK (@influxTR) March 30, 2014
Een perfecte reactie:
#Erdogan speech sounds horrifying...he has buried the myth of "moderate" islamism once and for all
Patrick Elyas (@patelyas) March 30, 2014
En dan nog één van Rob Hoogland (Telegraaf):
Ik begrijp dat Erdo?an zich nu als een kalief gedraagt. Hoe verrassend.
Rob Hoogland (@RHoogland) March 30, 2014
Conclusie:
De weg naar een autocratie lijkt definitief te zijn ingeslagen in Turkije. Dit terwijl 55% van de kiezers tegen de regering is. Want onthoud: 45% stemt weliswaar op de AKP, maar 55% doet dat niet. Die stemmen zelfs op haar gezworen tegenstanders, die een absolute hekel aan haar hebben en totaal andere plannen hebben voor hun land.
Vanwege het kiessysteem in Turkije - en de benodigde trucjes die ik hierboven al beschreven heb - heeft het grootste deel van het Turkse volk echter niets in te brengen. Ze kunnen vooralsnog roepen wat ze willen, maar veel haalt het niet uit. En eigenlijk kunnen ze dat 'roepen' al niet meer omdat sociale media massaal worden geblockt en hun kranten worden platgelegd. Vervolgens kunnen ze in bepaalde grote steden alsnog proberen te winnen, maar dan gebeuren er vreemde dingen met getelde stemmen.
Het nieuws had niet slechter kunnen zijn; tenminste, niet als je in individuele vrijheid en ware democratie gelooft.