Aanzwellende kritiek op Merkels 'capitulatie'

Geen categorie25 jul 2011, 17:45
Naarmate meer details bekend worden over het akkoord dat vorige week werd bereikt op de eurotop in Brussel, zwelt de kritiek in Duitsland aan.
In mijn bijdrage van enkele dagen terug, getiteld 'After the Goldrush', valt te lezen dat het onderhandelingsresultaat in Duitsland slecht is gevallen. Hieronder een update, waarbij de critici stevige taal als 'capitulatie' en 'castratie' (van het parlement) niet blijken te schuwen. Geen wonder, want Merkel heeft wel heel veel weggegeven aan de Fransen en heel weinig binnengehaald. Eurobonds, de transferunie, het komt allemaal akelig dichtbij. En voor Griekenland verandert er niets. Het land is failliet en blijft een hopeloos geval.
'Merkels heimelijke euro-capitulatie in Brussel'
Onder bovenstaande kop doet Welt Online verslag van de laatste ontwikkelingen. Volgens deze bron blijkt na aanvankelijke ontkenningen toch sprake van een uitbreiding van het tijdelijke noodfonds EFSF. Dat betekent dat de Duitse (en Nederlandse) garantstellingen hoger zullen uitpakken dat voorheen afgesproken. En verder blijkt de omstreden bevoegheid van dat fonds om Griekse junkbonds aan te kopen, ook te gaan gelden voor het permanente reddingsscherm ESM, dat in 2013 het EFSF gaat opvolgen. Deze consessies aan de Fransen gaan lijnrecht in tegen een uitspraak van de coalitiefracties in de Bondsdag, nog pas drie weken geleden:

Mit ihren Beschlüssen hatten die Koalitionsfraktionen das ausgeschlossen, was jetzt auf Regierungsebene beschlossen wurde.

Aldus financieel woordvoerder Volker Wissing van de liberale FDP, die laat doorschemeren dat parlementaire goedkeuring voor een en ander zeker geen gelopen race is.
Ook de denktank CEP in Freiburg ziet het akkoord niet zitten. Merkel heeft haar eisen ten aanzien van hervormingen op het gebied van lonen en pensioenen in de probleemlanden laten vallen. En daarmee is de kans verkeken dat het ooit nog goed komt met de economische achterstand van die landen. Pikant is dat behalve de usual suspects ook Frankrijk in dit rijtje wordt genoemd. Die landen kunnen dus tot in lengte van jaren niet op eigen benen staan. Om boven hun stand te kunnen leven, blijven ze aan het infuus liggen van de Duitse (en Nederlandse) belastingbetaler. Het spookbeeld van de transferunie is overigens, blijkens uitspraken van Duitse parlementariërs, in de Duitse politiek springlevend.
'Castratie Bondsdag'
Spiegel Online beluistert in parlementaire kringen dat Merkel uiteindelijk wel steun zal krijgen voor het onderhandelingsresultaat. Maar erg van harte zal het niet gaan. Wat te denken van de volgende uitspraak van financieel deskundige Frank Schäffler (FDP):

Die Kastrierung des deutschen Bundestags durch Beschlüsse auf europäischer Ebene wird fortgesetzt

Of deze van economisch deskundige Klaus-Peter Willsch (CDU):

Dieses Paket hilft Griechenland nicht weiter. Schon heute stellt sich die Frage nach Hilfspaket Nummer drei. [over het oprekken van het EFSF] Diese Konstruktion ist gefährlich nah an den Eurobonds.

En dan, bij minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich (CSU), komt het hoge woord eruit:

Skepsis ob die Griechen in der Euro-Zone bleiben könnten. Ohne den Euro könnten sie ihre neue Währung abwerten und an Wettbewerbsfähigkeit gewinnen.

Griekenland uit de euro. 
(wordt vervolgd)
 
Foto: Armin Linnartz via Wikimedia Commons
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten