De huizenmarkt zit alweer een paar jaar in de lift, en dat is duidelijk te zien aan het groeiende aantal verhuizingen. Vorig jaar was echt een topjaar wat betreft verhuizingen, aangezien in 2016 het hoogste aantal werd genoteerd van de afgelopen veertig jaar. Het ging om bijna 1,8 miljoen mensen, een stijging van haast twintig procent ten opzichte van 2013, toen na de crisis de woningmarkt weer aan begon te trekken.
Dat de groei nog niet gestopt is, blijkt wel uit recent gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in het eerste kwartaal van 2017 was er sprake van meer verhuizingen dan in dezelfde periode in voorgaande jaren. Heb jij ook je droomhuis gevonden en ga je daar dit jaar heen verhuizen? Bij HomeDeal vraag je gemakkelijk en snel offertes op van meerdere verhuisbedrijven. Na de verhuizing mag je natuurlijk fijn aan de slag met het interieur, waarbij duurzame interieurtrends erg populair zijn dit jaar.
Gezien de regionale verschillen op de woningmarkt zal ook het aantal verhuizingen in Nederland niet overal even sterk gestegen zijn. Zo worden veel huizen in grote steden zoals Amsterdam en Utrecht binnen enkele weken of zelfs dagen verkocht voor de vraagprijs of zelfs meer. Daarentegen staan zelfs scherp geprijsde huizen in landelijk gebied vaak nog enige tijd te koop. De huizenmarkt in de grote steden is intussen alweer zogenaamd 'drooggekookt', wat inhoudt dat de oude voorraad van te koop staande huizen intussen is verkocht en er nog maar weinig nieuwe huizen te koop worden aangeboden. Mogelijk zwakt hierdoor ook de groei van het aantal verhuizingen gedurende de rest van het jaar daar enigszins af.
Die ontwikkelingen zijn tevens zichtbaar in de huizenprijzen de afgelopen kwartalen. In 2016 is een gemiddelde prijsstijging van ruim 5 procent genoteerd, maar ook hier was sprake van sterk uiteenlopende regionale verschillen. De afvlakkende groei in de grote steden wordt ook hier gezien, met huizenprijzen in Amsterdam die begin 2016 nog zes procent per kwartaal stegen tot 'slechts' twee procent het laatste kwartaal van vorig jaar. Nu de huizenprijzen stijgen houden mensen minder geld over voor bijkomende zaken, zodat het goed is vooraf te vergelijken wat een verhuizing kost.
Het aantal verhuizingen laat niet alleen regionale verschillen zien, maar ook demografische. Jongvolwassenen van zeventien tot twintig jaar verhuisden minder vaak dan mensen uit andere leeftijdscategorieën. Er was in 2016 ten opzichte van 2013 zelfs een daling zichtbaar van 16.000 naar 181.000, dat mogelijk het gevolg is van het in 2014 gewijzigde studiefinancieringsstelsel.