Ook Hennis moet sorry zeggen: 'Toelaten veroordeelde jihadist op vliegbasis niet volgens regels'

Geen categorie08 jun 2017, 21:00

Er is van alles fout gegaan bij het toelaten van de veroordeelde Syriëganger Waïl El A. tot vliegbasis Volkel.

Een luchtmachtbasis en een jihadist die veroordeeld is voor het proberen af te reizen naar Syrië: het lijkt niet bepaald de beste combinatie, en die bleek het ook zeker niet te zijn. Zoals De Dagelijkse Standaard vorige maand al berichtte, werd Waïl El A. opgepakt op vliegbasis Volkel toen hij zich daar zeer verdacht gedroeg. De man was ingehuurd voor graafwerkzaamheden, maar maakte in plaats daarvan selfies met militair materieel als gevechtsvliegtuigen, wat natuurlijk ten strengste verboden is. De marechaussee was vanzelfsprekend not amused en hield hem aan, waarna ze er al snel achterkwamen te maken te hebben met een extremist die had geprobeerd zich aan te sluiten bij de jihad in Syrië. Echt iemand die je op zo'n basis wilt hebben lopen dus.

Men vond dit echter allemaal uiteindelijk toch niet zo erg, en liet hem binnen twee dagen weer gaan met een kleine berisping. Ter illustratie van hoe diep we zijn gezonken in Nederland eist de ISIS-fan inmiddels ook een schadevergoeding voor zijn arrestatie: gewoon, omdat het kan.

El A. had natuurlijk nooit überhaupt de kans moeten krijgen om die selfies te maken: of hij dat nou toch gewoon voor de lol of uit terroristisch motief deed is daarbij totaal irrelevant: een veroordeelde jihadist heeft daar niets te zoeken. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft donderdag richting de Tweede Kamer toegegeven dat er van alles fout is gegaan bij het toelaten van de man op de basis. De toegang had hem alleen verleend mogen worden na overleg tussen de bewaking van de basis en een luchtmachtfunctionaris, wat niet gebeurde: de bewaking besloot hem op eigen houtje maar toe te laten, met alle gevolgen van dien. Hennis vrijwaart zichzelf echter van alle schuld door te zeggen dat hij ook was toegelaten als het overleg wél had plaatsgevonden: er hoeft dan namelijk geen screening plaats te vinden, waardoor het jihadistische verleden nog steeds verborgen was gebleven.

Dat kan kloppen, maar daardoor treft haar juist extra blaam: hoe kan het dat wij niet elke persoon die toegang krijgt tot onze legerbases in ieder geval controleren op hun strafblad? Al die mensen weken van tevoren laten volgen door de AIVD is misschien een beetje té, maar het kan echt niet te veel gevraagd zijn om simpelweg even op te zoeken of zo iemand een strafblad heeft: dat lijkt mij toch wel het minimum. Helaas is wel duidelijk dat veiligheid nog steeds beroerd laag op de prioriteitenlijst van onze ministers staat, in ieder geval tot de eerste aanslag op Nederlandse bodem gepleegd wordt. Het uitblijven daarvan hebben we in ieder geval niet te danken aan onze veiligheidsmaatregelen, zo blijkt maar weer eens.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten