Huishoudens profiteren van grotere koopkracht maar laagste inkomens krijgen het zwaar

Economie26 jan , 8:00
In het komende jaar zullen de meeste huishoudens naar verwachting profiteren van een grotere koopkracht als gevolg van stijgende lonen en dalende prijzen. Echter, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) waarschuwt dat de laagste inkomens juist een verslechtering zullen ervaren.
Volgens de jaarlijkse koopkrachtberekening van het Nibud zullen alleenstaanden met een laag inkomen tussen de 65 euro en 75 euro per maand achteruitgaan in vergelijking met het voorgaande jaar. Dit wordt voornamelijk toegeschreven aan het wegvallen van de energietoeslag die vorig jaar nog van kracht was.
Nibud-directeur Arjan Vliegenthart benadrukt dat het zorgwekkend is dat de groep die al weinig financiële ruimte had, nu verder in de knel komt. Hij wijst erop dat het noodzakelijk is voor de onderhandelende politieke partijen om actie te ondernemen, vooral gezien de recente nadruk op bestaanszekerheid.
Terwijl gezinnen profiteren van verhoogde toeslagen en aangepaste regelgeving, zoals de stijging van kinderbijslag en kindgebonden budget, blijkt de situatie voor alleenstaanden met een laag inkomen problematischer. Vliegenthart merkt op dat veel tweeverdieners met kinderen tussen de 100 en 300 euro per maand vooruit kunnen gaan, wat zich vertaalt naar verbeteringen in dagelijkse uitgaven, vakanties en andere kostenposten.
Desondanks plaatst het Nibud een kanttekening bij de algemene positieve trend, omdat het beschouwd wordt als een adempauze in plaats van een structurele verbetering. Ondanks de daling van energieprijzen zijn veel producten niet goedkoper geworden, en de inflatie blijft relatief hoog, wat de financiële zekerheid voor velen onzeker maakt.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
SP-leider Jimmy Dijk wijst op de groeiende tweedeling in de samenleving, met meer miljonairs en miljardairs, en suggereert korte termijnmaatregelen zoals het bevriezen van huren en afschaffen van het eigen risico. GroenLinks-PvdA lijsttrekker Frans Timmermans uit zijn zorg over de achteruitgang van mensen met een kleine portemonnee en roept op tot een debat voor extra hulpmaatregelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten