In een opvallend interview met Het Financieele Dagblad (FD) heeft de burgemeester van Amsterdam, Halsema">Femke Halsema, gepleit voor het decriminaliseren van cocaïne en andere drugs. Halsema noemt de huidige strijd tegen drugs "pervers en contraproductief" en stelt dat het tijd is voor een nieuwe benadering om het verdienmodel van "gewetenloze criminelen" te ondermijnen.
Dit is niet de eerste keer dat Halsema zich uitspreekt voor de legalisatie van drugs. In oktober 2022 pleitte ze al op een congres over georganiseerde misdaad voor een alternatieve strategie, omdat volgens haar de zogenaamde "war on drugs" niet effectief is. Ze hoopt dat landen wereldwijd hun perspectief op drugsgebruik heroverwegen en een nieuwe benadering omarmen.
In een recent opiniestuk in de Britse krant The Guardian waarschuwde Halsema voor het risico dat Nederland een narcostaat wordt. Ze benadrukte daarbij de noodzaak van internationale samenwerking om de opkomende wereldwijde drugshandel aan te pakken. Volgens Halsema is de tijd rijp voor een verandering in het drugsbeleid, en ze gelooft dat regulering van drugsmarkten een effectieve manier kan zijn om de huidige problemen aan te pakken.
De Amsterdamse burgemeester stelt dat er al eeuwenlang pogingen zijn gedaan om het gebruik van genotsmiddelen te ontmoedigen en te onderdrukken, maar dat deze inspanningen weinig hebben uitgehaald. Ze wijst erop dat ongeveer 80 procent van de politiecapaciteit in Nederland wordt ingezet voor drugsgerelateerde criminaliteit. Bovendien constateert ze dat de straatprijzen voor cocaïne in Nederland en België al jaren stabiel zijn, wat volgens haar aangeeft dat de huidige inspanningen geen effect hebben op de markt.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
Halsema pleit ervoor om het verdienmodel van criminelen te doorbreken in plaats van te focussen op repressie. Ze benadrukt dat haar standpunt wordt gedeeld door een groeiende groep wetenschappers en bestuurders die van mening zijn dat de internationale strijd tegen drugs meer schadelijke gevolgen heeft dan de drugs zelf.