Met een somber hart moeten we de recente cijfers van het CBS onder ogen zien: het conjunctuurbeeld voor Nederland heeft zich in augustus verder verslechterd. Het is een pijnlijke herinnering aan de kwetsbaarheid van onze economie in deze onvoorspelbare tijden. De Conjunctuurklok, een vertrouwd instrument van het
CBS dat de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur illustreert, schetste een beeld dat velen onder ons verdrietig zal maken. Van de 13 indicatoren die in de klok zijn opgenomen, presteerden slechts 6 beter dan hun langjarige trend. In eenvoudigere bewoordingen: we zijn er niet goed aan toe.
Wat de Conjunctuurklok zo bijzonder maakt, is dat het een samenvatting biedt van vrijwel alle essentiële economische informatie die het CBS de afgelopen maand of kwartaal heeft verzameld. Hierdoor krijgen we een holistisch overzicht van de economische gezondheid van ons land. En hoewel het een macro-economisch perspectief biedt, mogen we niet vergeten dat deze cijfers ook invloed hebben op de huishoudens, bedrijven en regio's die de ruggengraat van onze samenleving vormen.
Het
vertrouwen, zowel van consumenten als producenten, heeft een flinke deuk opgelopen. Consumenten waren in augustus merkbaar negatiever dan de maand ervoor, met een vertrouwen dat ver onder het gemiddelde ligt van de afgelopen twintig jaar. Het is alsof de geest van hoop en optimisme, die zo kenmerkend was voor de Nederlandse consument, langzaam is vervaagd.
Nog alarmerender is het feit dat het producentenvertrouwen in augustus ook een duik nam, en voor het eerst sinds 2021 negatieve cijfers liet zien. Voor de producenten, de drijvende krachten achter onze economische groei, is dit een bittere pil om te slikken. Net als bij de consumenten lag hun vertrouwen ook ver onder het gemiddelde van de afgelopen twee decennia.
Deze cijfers zijn niet zomaar statistieken op papier. Ze vertegenwoordigen de zorgen, angsten en onzekerheden van echte mensen – van de bakker om de hoek die zich afvraagt of hij zijn winkel kan openhouden, tot de fabrikant die worstelt met stijgende kosten en dalende inkomsten.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites. Het is moeilijk om optimistisch te blijven te midden van zulke ontmoedigende cijfers. Maar het is ook in deze tijden dat we moeten samenkomen, ons moeten aanpassen en innovatieve oplossingen moeten vinden om onze economie weer op het juiste spoor te krijgen. Hoewel de toekomst onzeker lijkt, ligt de kracht van Nederland in haar veerkracht en vastberadenheid om tegen de stroom in te zwemmen.