Daar gaan we dan: de Nederlandse krijgsmacht stormt de ruimte in! Met vier splinternieuwe satellieten wil Defensie haar informatiepositie op scherp zetten. Land, zee, lucht, cyber – en nu ook de kosmos als strijdtoneel. Gekker moet het niet worden zal je denken.
De eerste twee gaan in juni en oktober dit jaar de lucht in, de andere twee volgen in 2026. Doel? Niet langer blind zijn voor wat er boven ons hoofd en onder de radar gebeurt. Denk aan verdachte Russische schepen die in de Noordzee onze kabels en leidingen in kaart brengen – klaar voor sabotage, anyone? – of troepenbewegingen die we nu eindelijk haarscherp in beeld krijgen.
De krijgsmacht is al jaren afhankelijk van navigatie- en communicatiesystemen via satellieten, maar nu bouwen we ze lekker zelf. Grotendeels Made in Holland, met een verbinding die niet te hacken valt. Want laten we eerlijk zijn: in een wereld waar informatiedominantie alles is, kun je niet achterblijven. Het ministerie van Defensie geeft toe dat ze volop aan het opschalen zijn, al blijft onduidelijk wie de raketten afvuurt. SpaceX? Onze eigen jongens? We wachten af.
En dan Oekraïne: daar bewijst satellietcommunicatie z’n waarde als absolute game changer. Starlink van Elon Musk houdt de lijnen tussen het front en de generaals open – een les die Den Haag ter harte neemt. Een woordvoerder van Defensie windt er geen doekjes om in De Telegraaf: „Het ruimtedomein is strategisch cruciaal. Informatie is macht, zeker op het slagveld.” Nederland begon in 2021 al met een mini-satelliet, de Brik-II, maar toen moesten we nog aankloppen bij de Amerikanen van Virgin Orbit. Nu nemen we het heft in eigen handen.
De week van de Lentekriebels staat weer op het punt van beginnen. En dat is zorgwekkend. Lentekriebels is namelijk niets meer of minder dan de seksualisering van onze jeugd. Onze vrienden van Gezin in Gevaar verzetten zich hiertegen. Met kracht. Bestel nu GRATIS hun Zwartboek Lentekriebels om te ontdekken waar die walgelijke Rutgers-week echt over gaat - en kom in verzet!