De 'Gele hesjes' protesten begonnen vriendelijk, escaleerden en nemen nu af. Enkel de die-hard onruststokers gaan momenteel nog door in een 'Geel hesje'. En hoe sommigen van hen tekeergaan kunnen we zien op de onderstaande beelden. Daarop is te zien hoe een bokser in zijn eentje Franse politieagenten aanvalt. De Telegraaf bericht dat de man zou zijn herkend door de politiebond en deze organisatie stappen onderneemt. Laat het een lesje zijn voor de demonstranten: u mag wél klappen ontvangen, maar uitdelen is verboten. De Telegraaf duidt de acties van de bokser als 'extreem geweld'. Heel goed van de Telegraaf alleen jammer dat ze altijd zo selectief zijn in het veroordelen van geweld.
Dat de Fransen konden rellen werd in de afgelopen weken al meermaals bewezen. Maar dat er ook boksers tussen liepen de keihard zonder angst inbeuken op politieagenten is een nieuwtje. De beelden zijn uitgesproken interessant om te aanschouwen. Daar waar de meeste demonstranten eenvoudig door gepantserde en bewapende agenten worden uitgeschakeld daar is de bokser een maatje te groot voor de agenten. Niet alleen in vechtkunst, maar ook vooral in lengte en kracht. Je ziet hem flink beuken op de plastic schilden van de ordepolitie. Later gaat hij zichzelf te buiten op een agent die op de grond ligt en trapt hem nog flink wat na. 'Oog om oog' denken de demonstranten waarschijnlijk. En dus wordt er geen kwartier gegeven in Parijs waar taferelen te zien zijn die doen denken aan een veldslag.
Toen de Human Rights Watch (HRW) enkele weken geleden een opmerking maakte over het buitensporige geweld van politieagenten tegen burgers bleef de Telegraaf stil. Dat geweld was blijkbaar niet 'extreem' genoeg en wel gelegitimeerd in ogen van de redacteuren. Dat terwijl ook het geweld van de ordediensten soms buitensporig lijkt. De Franse ordediensten schoten onder meer met rubberen kogels op de nekken en gezichten van personen. Ook werden tal van verwondingen geregistreerd veroorzaakt door exploderende traangasgranaten. Ook studenten kregen er van langs. Die demonstreerden tegen onderwijshervormingen en werden door de Franse politie hardhandig weggewerkt toen zij hun eigen universiteiten blokkeerden. Ook journalisten raakten gewond.
Maar ook het geweld bij die acties werd niet geduid als 'extreem geweld'. Net zo min de Telegraaf geweld in het Midden-Oosten door NAVO-bondgenoten ook niet 'extreem geweld' noemt wanneer er met enkele raketten weren tientallen doden vallen. Selectieve morele verontwaardiging dus. Ach, laten we vooral genieten van het filmpje. Overigens is fel ingrijpen door ordediensten soms een bijdrage aan de stabiliteit. Maar in andere gevallen leidt het juist tot meer geweld, zeker wanneer de onderliggende redenen van protest niet worden weggenomen. Die onderliggende redenen probeert Macron nu weg te nemen door toezeggingen te doen en een 'nationaal debat' te organiseren.