In het klimaatakkoord missen logische plannen: het woord 'dijk' staat er niet in!

Geen categorie06 jan 2019, 11:00

Net voor kerst kwam het klimaatakkoord naar buiten. In grote lijnen was het niet verrassend. De kritieken over de doelmatigheid van het akkoord qua effect op de mondiale temperatuurstijging zijn dan ook legitiem. Verder ligt de focus van het akkoord vooral op de energietransitie en CO2-uitstoot reductie zonder concreet te worden over andere maatregelen. En dat is jammer want de doelmatigheid lijkt beperkt terwijl voor de hand liggende maatregelen niet worden genoemd. Zo staat het woord 'waterkering' niet in het akkoord en ook de noodzaak voor het beperken van waterconsumptie in droge zomers wordt nergens genoemd. Dat terwijl dit twee belangrijke methoden zijn voor klimaatadaptie.

Wanneer de mondiale temperatuur inderdaad gaat stijgen wordt Nederland waarschijnlijk droger in de toekomst en krijgen we vaker droogten zoals in de zomer van 2018. De kans bestaat en dus moet daar iets op worden bedacht. Meer dus dan alleen het beperken van de CO2-uitstoot is nodig wil Nederland écht klimaatbestendig worden. Dat terwijl de focus op CO2 juist nauwelijks effectief lijkt. Het huidige akkoord voorziet niet in dergelijke concrete plannen als het verhogen van dijken. Dat komt omdat het het huidige klimaatakkoord eigenlijk niets anders is dan het nationale actieplan op basis van het Klimaatverdrag van Parijs (2015). Logisch dus die obsessie met CO2. Maar andere concrete plannen lees je er dus niet in. Wel wordt de burger relatief zwaar geraakt.

Dat is jammer, want de natuur is al eeuwen lang een geduchte tegenstander van de Nederlanders en aanpassen aan de krachten van de natuur kunnen we dan ook als geen ander. Vorige eeuw nog overstroomden grote delen van ons land tijdens de watersnoodramp in 1953. Toch kregen de Nederlanders de oceaan onder controle en legden zij de Deltawerken aan. Begin 20e eeuw lieten Nederlanders zien de natuur te beheersen door polders op te leveren en de Afsluitdijk te creëren. Dat er in het klimaatakkoord niet over concrete maatregelen wordt gesproken waarbij het effect bij het overkomen van klimaatverandering vaststaat is dan ook opmerkelijk te noemen.Men zet vol in op het voorkomen van klimaatverandering, terwijl Nederland dat niet kan bewerkstelligen. Sowieso niet in haar eentje.

Concrete plannen, die het meest logisch lijken, missen dan ook in het akkoord.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten