Met het uitroepen van een #asielcrisis wil het kabinet een noodroute gebruiken. De Kamer komt er dan voorlopig niet aan te pas. Is dat een voorbeeld van goed bestuur, vragen we aan de vicepremiers. #Nieuwsuur
Soms is het hilarisch om NPO programma's te kijken. Nieuwsuur bijvoorbeeld. Gisteravond mochten de vier vicepremiers daar aanschuiven om het kabinetsbeleid te verdedigen. Maar de journalist van dienst van Nieuwsuur wilde het graag hebben over de 'asielcrisis.' Via een noodroute daar iets aan doen?! Dat is helemaal geen teken van ged bestuur?!?! Hilarisch genoeg kwamen de vicepremiers daarop heel scherp uit de hoek. Wat een afgang voor Nieuwsuur!
Humptiedumpie van Nieuwsuur (Jeroen Wollaars) begon het onderwerp meteen op quasi-cynische wijze met een vraag aan Fleur Agema. "Wanneer is die asielcrisis eigenlijk voorbij?" wilde hij van haar weten. Hij hoopte haar daarmee vast te zetten, maar Agema trapte daar niet in. "Dat kan ik zo niet even zeggen. We zien dat er heel veel in Nederland onder druk staat. De woningen, de zorg, het onderwijs, het gevoel in de samenleving..."
Met het uitroepen van een #asielcrisis wil het kabinet een noodroute gebruiken. De Kamer komt er dan voorlopig niet aan te pas. Is dat een voorbeeld van goed bestuur, vragen we aan de vicepremiers. #Nieuwsuur
Natuurlijk hoopt ze dat al die problemen "zo snel mogelijk" wordt opgelost, maar "we weten allemaal" dat niet in een minuut geregeld is, zei ze daarop.
Dat was te sterk, en dus switchte Wollaars naar Sophie Hermans van de VVD. Zij voegde toe dat je "dit niet weet." Maar, ging ze verder, ze kijken nu naar een periode van twee jaar om "de grootste druk van de ketel te halen." Of het dan ook daadwerkelijk opgelost is? Dat kan niet gezegd worden.
Op dat moment nam Mona Keijzer van BBB het woord. Die stapte over op Ter Apel. "We zullen echt toe moeten naar aanzienlijk minder instroom." Punt.
Hilarisch genoeg ging Wollaars daarna los op het feit dat het kabinet een "noodroute" wil gebruiken om iets aan de asielinstroom te doen. Het doet hem allemaal, zei hij, denken aan wat het voorgaande kabinet tijdens corona deed. Daar had hij toen geen enkel probleem mee - sterker nog, hij en zijn programma moedigden het kabinet toen alleen maar aan - maar nu plots wel.
En dus stapte hij snel naar NSC-vicepremier Eddie van Hijum. "Uw partij," zei hij tegen Van Hijum, is zogenaamd toch voor "goed bestuur?" Nou, is het "goed bestuur" om opeens voor zo'n noodroute te zijn?! Hoe kan dat?!
Van Hijum legde daarop uit dat het heel simpel is: de Vreemdelingenwet geeft het kabinet deze bevoegdheden. Achteraf kunnen de Tweede en Eerste Kamer vervolgens gevraagd worden om goedkeuring en bekrachtiging. Maar als er sprake is van "uitzonderlijke omstandigheden, die moeten we wel aantonen," tja, dan mag zo'n noodroute inderdaad.
Daarop ging Wollaars naar Sophie Hermans van de VVD. Die moest voor hem even bekrachtigen dat het toch geen echte noodsituatie is nu? Nou ja, oké, de staat kan geen enkel normaal probleem meer oplossen, maar hé, hij en zijn NPO-matties hebben nergens last van. Dus!
Hilarisch genoeg werd hij steeds weer op zijn plek gezet door de vier vicepremiers. Toen hij begon over dat de Raad van State zo'n noodsituatie mogelijk niet zal steunen, was de reactie daarop: tja, dat weten we niet. Dat zien we dan wel. Wat kunnen wij daarmee doen?
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!
"U loopt op de zaken vooruit. U weet helemaal niet of het advies negatief zal zijn," aldus ook Agema tegen Wollaars. En nee, er is geen sprake van een pandemie of iets dergelijks, maar dat betekent niet dat er geen noodsituatie is. Dat Wollaars dat niet inziet is eerder een probleem voor hem dan voor de rest, was duidelijk haar boodschap.
"De urgentie is heel erg groot," zei Agema terecht. "U voelt die misschien niet, maar heel veel Nederlanders wél."
Zo is het.
Het was leuk geprobeerd van Wollaars en Nieuwsuur, maar de vier vicepremiers waren overduidelijk niet onder de indruk van zijn noodsituatie-gehuil.