Startende bedrijven op de knieën en faillissementen door het dak: Rutte IV brengt het MKB aan de rand van de afgrond

Politiek16 okt 2023, 13:00
Het circus van kabinet Rutte IV trekt wederom een vernietigend spoor door ons land. Het wanbeleid van de kenmerkend onbuigzame premier en zijn volgelingen heeft nu een nieuw slachtoffer gevonden: het Nederlandse bedrijfsleven. Zo'n 29.000 bedrijven hebben in het afgelopen kwartaal hun deuren gesloten, 7 procent meer dan een jaar geleden. Alsof dat nog niet genoeg was, is het aantal faillissementen bijna verdubbeld. In het derde kwartaal vielen maar liefst 832 bedrijven om, een getal dat in schrille tegenstelling staat tot de 441 bedrijven die in dezelfde periode vorige jaar failliet gingen.
Wat is er toch aan de hand? Heeft het Rutte kabinet in Den Haag simpelweg besloten om het Nederlandse ondernemerschap onderuit te schoffelen? Of betreft het hier gewoonweg een stuitend gebrek aan inzicht bij minister-president en zijn team?
De Kamer van Koophandel noemt deze ontwikkelingen een 'trendbreuk'. Dat is politiek jargon voor 'de zaken gaan flink bergafwaarts, maar we willen geen paniek zaaien'. Een mogelijke oorzaak van deze desastreuze trend zijn de zogenaamde coronaschulden. Ofwel, de rekeningen die het kabinet Rutte het bedrijfsleven nu gepresenteerd heeft ondanks de vooralsnog voortdurende pandemie.
Eenmaal werd bedrijven een pauze gegund toen het komt op belasting betalen. Maar, zoals we allemaal weten, gunt het kabinet geen genade. Dus nu moeten deze bedrijven alsnog de belastingen ophoesten, met dramatische gevolgen.
Het verdrietige gevolg van dit allemaal is dat er nu minder bedrijven worden opgericht. Terwijl het bedrijfsleven het toch al zo zwaar heeft door de ongekende economische gevolgen van de coronapandemie en het bijpassend incompetente beleid van Rutte en zijn trawanten. Het aantal startende bedrijven is zelfs met 3 procent gedaald in vergelijking met vorig jaar.
Blijft er dan niets positiefs over, in dit sombere economische landschap? Jawel, want er is nog altijd groei. Het aantal gestarte bedrijven is dan wel gedaald, maar ere wie ere toekomt: er zijn nog altijd meer nieuwe bedrijven bijgekomen dan dat er zijn gestopt. Vooral in de sectoren IT, detailhandel, media en persoonlijke verzorging zien we een toename van starters.
Maar laat u niet zand in de ogen strooien: deze groei maskeert de uiterst zorgwekkende trend van falende politieke beleidsvoering die ons ondernemersklimaat aantast. De Rutte IV-klucht is lang genoeg doorgegaan. Het is tijd voor verandering. Het is tijd voor beleid dat ondernemers ondersteunt in plaats van ondermijnt. Het is tijd voor een regering die begrijpt hoe je een economie draaiende houdt, in plaats van deze op de rem te zetten. Het MKB verdient beter. Nederland verdient beter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten